Donnerstag, 28. August 2014

Senzacija u botaničkom vrtu: Titan Arum procvjetao

Spektakularan i izuzetno rijedak događaj dešavao se ovih dana u botaničkom vrtu Flora u Kelnu. Po prvi put, u ovom vrtu procvjetala je biljka pod nazivom Titan Arum (Amorphophallus Titanum).




va rijetka biljka udomaćena je na indonezijskom ostrvu Sumatra, a cvjeta ogromnim cvijetom. Događaj u vrtu u Kelnu dešava se upravo u vrijeme obilježavanje 150 godina postojanja ovog botaničkog vrta.

Cvijet raste do tri metra u visinu i sastoji se od centralnog klipa, koga obavija list u obliku lijevka. Cvjeta bez listova, a tek nakon cvjetanja razvija se podzemni gomolj, koji teži preko 100 kilograma. Nakon cvjetanja, razvija se jedan list, koji se održava u životu dvije godine. Od sadnje do prvog cvijetanja prođe obično 15 do 20 godina. Čitavo ovo vrijeme podzemni korijen je u opasnosti od napada podzemnih crva, ili od propadanja. Cvijet traje samo dva do tri dana, pri čemu okolo širi smrad strvine, što privlači insekte koji unutar cvijeta vrše oprašivanje.

Zbog kratkoće trajanja cvijeta, Titan Aruma u to vrijeme privlači veliki broj znatiželjnika i javnosti. Cvjetanje ovog cvijeta u vrtu u Bonnu 1996. godine je privuklo oko 18 hiljada posjetilaca.

U vrtu u Kelnu, cvijet je procvjatao je prije tri dana i za ovo vrijeme privukao je više od 20 hiljada posjetilaca.

Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen