Sonntag, 31. August 2014

U more ili ne?




Na plaži ste, uđete u more i odjednom morate u WC. Hoćete li izići ili to obaviti u vodi?
Poprilično smo sigurni da će većina vas to obaviti u vodi, međutim za one koji oklijevaju iz kojekakvih razloga stigla je znanstvena potvrda da uriniranje u more zapravo godi morskoj flori i fauni. Jedino što vas u tome može spriječiti jest neugoda, ali ne treba vas biti strah da time činite nešto loše.
Znanstvenici iz Američkog kemijskog društva (ACS) ukazuju na činjenicu da 95% urina čini voda, a sadrži i klorid i natrijeve ione. S druge strane količina vode u moru je 96,5%, a more ima i veću koncentraciju natrija i klorida. I urin i morska voda sadrže i kalij pa se s obzirom na navedeno sastav morske vode neće promijeniti ako mokrite u more.
Još jedan faktor u igri je urea, koja je glavni otpadni produkt ispuštenog urina. Kao što naše tijelo razgrađuje proteine ​​u hrani, urea je ostatak koji se dobiva oslobađanjem viška azota u našim tijelima. Količina uree ispuštene u more, pogotovo u odnosu na cijeli okean, vrlo je malena. Na primjer, volumen Atlantskog okeana iznosi 350 kvintilijuna (18 nula) litara
Navodno, čak i ako svaki čovjek ode u more, tamo će i dalje biti zanemariv broj uree u vodi. Osim toga, urea sadrži puno azota, koji se spaja s vodom prilikom proizvodnje amonijaka. Amonijak, pak, hrani biljni svijet - što znači da je zapravo korisna.
I na kraju svaka životinja u moru i okeanu mokri u vodi. Kit, na primjer, može pustiti 970 litara urina dnevno.
P.S. Znanstvenici su posebno naglasili (ako uopće ima potrebe za tim) da se ova tvrdnja odnosi isključivo na more, iz bazena ipak otiđite do WC-a.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen