Mittwoch, 1. Mai 2024

Spašavanje kulturnog nasljeđa

 



Vatrogasna crijeva vijugaju kao zmije po asfaltu i pronose hiljade litara vode, koji bi trebali da spase od požara historijsku berzu, sa prelijepim Zmajevim tornjem, u Kopenhagenu. Toranj se srušio nakon razornog požara 16. aprila - a Danska je doživjela svoj trenutak Notre Dame.

Vatrogasci su na vrijeme spasili historijski grb - za koji je pored vatre, vjerovatno najveća opasnost i voda.

Na slici koju nose dva spasioca, prikazana su dva gola bradata muškarca sa grbovima i tipično žućkasto zelenilom ispred njihovog pola. Naoružani su kopljima. Oni štite nešto što su Danci također vidjeli u opasnosti od požara prošle sedmice: njihovo kulturno naslijeđe.

Ova slika ujedno pokazuje, koliko je Danska isprepletena sa svojom kulturom. Budući da nije pronađeno nijedno vrijedno umjetničko djelo, čak ni opijeni Vilhelm Hammershoi, drvena ploča koja se ovdje prenosi preko ulice, ima više patriotsku vrijednost (lavovi su heraldičke životinje Danske). Kako bi ih spasili, civili su hrabro ulazili u zapaljenu zgradu. To mnogo govori o sanosvijesti Danskih građana. Kralj Frederik X im se na tome neizmjerno zahvalio.

-:-

Komad po komad: Službe za spašavanje u Kopenhagenu s velikim oprezom pokušavaju da prebace ono što je preostalo na sigurno, nakon što su se srušili dijelovi fasade Historijske berze. Međutim, cijela stvar je teška, kako objašnjava Jakob Vedsted Andersen, šef operacija u vatrogasnoj službi rekao je na konferenciji za novinare. Postoji veliki rizik od daljeg urušavanja zidova. Stoga se usuđujemo ulaziti oprezno i sporo uz preduzimanje mjera sigurnosti. „Skela je zategnuta, i kada počnemo da je sečemo, moramo da vidimo kako se skela ponaša“, kaže on. Polovina stare berze izgorjela je početkom sedmice, a u četvrtak su konačno urušeni i zidavi izgorjele polovine objekta.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen