Montag, 25. Dezember 2023

Odmor za oči – Cilj putovanja

 


Sardinija, kao destinacija za odmor, biće posebno popularna naredne godine

O Sardiniji ima puno toga da se kaže: na primjer, 1.840 kilometara duga, uglavnom fina pješčana obala – onomkoji tražite više sunca, imaju mnogo više prostora na drugom najvećem talijanskom ostrvu nego, na primjer, na Majorci (dužina obale: 550 kilometara).

Mnoge sardinske plaže podsjećaju na Karibe sa svojom svjetlucavom tirkiznom vodom; arhipelag Maddalena i Costa Smeralda na sjeveroistoku su posebno lijepi, s impresivno velikim brojem holivudskih zvijezda, šeika i vlasnika jahti u visokoj sezoni. Čak se i obrazovani ljudi brzo zaljube u Sardiniju sa njenom 9000-godišnjom istorijom naselja i kamenim ostacima Feničana, Rimljana, Vizantinaca i Španaca.

Isto tako i gurmani. Trebalo bi da gledaju više u unutrašnjost; Sela planine Gennargentu posebno su poznata po kulinarskim specijalitetima kao što je ljuti sir Casu Marzu. Ovčji sir duguje svoju slavu - i jak miris - crvima sirne muhe; Oni jedu i probavljaju dijelove kruga tvrdog sira, koji tada postaje kremast. Na Sardiniji se i danas uživa u Casu Marzu.

Ako vam je to previše avanturistički, probajte Su Filindeu, rijetku tjesteninu. Tijesto za tjesteninu napravljeno od pšeničnog griza, vode i soli može se samo ručno razvući u tanke „božije niti“ (prevod). Za to je potrebno mnogo iskustva; Čak i slavni kuhar Jamie Oliver nije to uspio, kada je pokušao da ga napravi u Nuoru, mjestu odakle je nastala pasta. U lokalnom restoranu “Il Rifugio” pasta se služi uglavnom tokom praznika.

Općenito, Sardinija je uvijek najljepša kada se ostrvljani okupe da proslave: na primjer na karnevalu (parade u Mamoiadi i Ottani su impresivne). Ili na Uskrs, kada se povorke kreću gradovima (tada srednji vijek oživljava u Castelsardu, Iglesiasu, Cagliariju i Algheru).

Ili kada se organizuju konjičke igre: Pored Sartiglia (turnira koji se održava u Oristanu u februaru), L'Ardia di San Costantino, koji se održava svakog jula, vrijedi vidjeti - kada se stotine jahača takmiče u trci u čast Konstantina Velikog, koji je 312. u znaku Isusa pobijedio protiv varvara. Što čini ishoda Ardije jasno je: kršćani su pobjedili.

Za turiste koji žele da opušteno vide što više Sardinije, preporučuje se Trenino Verde. Uskotračna pruga vodi na pet različitih ruta - i vodi do svakog od navedenih gradova. Kao što je rečeno: Ima mnogo toga da se još kaže o Sardiniji. Zbog toga renomirani američki poslovni časopis „Forbes” s pravom preporučuje ovo ostrvo, kao „najbolje mjesto za putovanje 2024. godine”.

Slika: Tradicija. Ardija konjska trka u Sedilu u čast cara Konstantina.

(welt)

(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen