Samstag, 10. Dezember 2022

Iz svijeta - Slike sedmice

 


Smrt iznad Bahmuta

Kao meteoriti, projektili ukrajinske protivvazdušne odbrane jure noćnim nebom iznad Bahmuta u oblasti Donjecka.
Cilj je ruska linija fronta, a svako ko misli da je agresor poražen bit će izvučen iz patriotskih iluzija realnošću: zima se nadvila nad Bahmut. Prijeti da se ugasi cijeli život. Oni koji ne poginu u blatu i hladnoći umrijet će od kuge.



Božićni tunel

Slika prikazuje rasvjetu u Gričkom tunelu u Zagrebu, koji je u Drugom svjetskom ratu izgradio tadašnji režim, kao zaštitu od bombardovanja, Sada služi mirnom pješačkom prometu, i na tome bi, kako kažu, i nakon Božićnih praznika trebalo i ostati.



Sve je za jelo!

Naravno, ovo društvo makaka nikada nije čulo za švedski stol. Utoliko je začuđujuće koliko se ovdje ponašaju civilizirano. Bez ljubomore na hranu, bez guranja naprijed, ljubaznost je adut. Možda zato što otprilike 3.000 majmuna iz iskustva zna da na godišnjem Festivalu majmunskog bifea u Lopburiju na Thailandu, ima dovoljno voća, povrća i slatkiša za sve. Tačnije oko četiri tone. I nisu jednostavno nagomilani, već s ljubavlju raspoređeni po stolovima ispred ovdašnjih hramova. Jedan biznismen je dao ideju za ovaj festival 1989. godine, i želeo da ga iskoristi za podsticanje turizma. Pa prijatno!

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen