Freitag, 4. November 2022

Mostarske priče - U Mostaru 1974.

 


Te godine ja sam završavao sedmi razred pa se upisivao u osmi u Šestoj osnovnoj. Gluharilo se po najviše u Šantićevoj, igralo se namale i raja protiv raje, bacale se pole-cjele po sličice igrača, remija i pokera se rasturalo satima, muzika se slušala kod onih koji zbaviše prve Toske i Rizova pojačala, podrumi glumili prve disko klubove, gledao se fudbal, navijalo se uglavnom za Velež i reprezentaciju Juge, ljetovalo u Malom Drveniku, simpatije prelazile u prve ljubavi..

Osnovan Mostarski teatar mladih,Velež razvalio Derby Country 4:1, reprezentacija na SP u Njemačkoj Zair 9-0., Patti Smith izdala sing „Hey Joe“, Bill Wyman samostalni album Monkey Grip, Bijelo Dugme album „Kad bi bio bijelo dugme“ Indexi singl „Bacila je sve niz rijeku”, u kino dvorane došli „Kum II“ i „ Kineska četvrt“, Švicarska zrakoplovna tvrtka Swiss Air prevezla je na jug stotine tisuća lastavica kako bi ih spasila od nenadane rane hladnoće...

Bili smo tek klinci u svom svijetu, ostalo nas nije interesovalo ..


A tadašnja štampa pisala je o ovome : Da je istina „što Bog sastavi, ni smrt ne može rastaviti“ mogao je donekle dočarati i sprovod Ivana i Mare Odak, 14. siječnja 1974. u Mostaru.

Rijetko se događa da prirodnom smrću istoga dana, umiru muž i žena, roditelji jedne obitelji. I ta rijetkost dogodila se nedavno u Mostaru: Ivan je rođen 1895., a Mara 1897. On je u Mostar došao iz župe Čerin, a ona s Cetinja. U braku su preživjeli preko 40 godina. Imali su jedinoga sina.

I umrli su istoga dana. (Mara 13. siječnja u 4 sata, a Ivan istog dana u 23 sata). Vjerovali su u Gospodina, kršćanski živjeli i blago preminuli. Pokopani su u istom grobu s vjerom u blaženi život i uskrsnuće mrtvih.

(Gugo/20221103)

fotografije: Robna kuća HIT 1974. cidom, na šetalištu, ilustracija, Anita, 2022.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen