Donnerstag, 8. September 2022

Košarkaši BiH završili nastup na Eurobasketu

 





Litvanija – Bosna i Hercegovina 87:70 (28:28, 28:14, 19:17, 12:11)

Litvanija: Valanciunas 13, Sabonis 12, Grigonis 16, Lekavicius 1, Kuzminskas 5, Brazdeikis 13, Butkevicius 13, Giedraitis 5, Jokubaitis 9, Zemaitis, Zukauskas.

BiH: Musa 22, Nurkić 15, Roberson 8, Halilović 4, Gegić 7, Atić 5, Kamenjaš 4, Vrabac 5, Lazić, Sulejmanović, Penava, Čampara.


Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od Litvanije u 5. kolu Eurobasketa (87:70) oprostila se od prvenstva Starog kontinenta.

Nemoćni su danas bili umorni momci Adisa Bećiragića, koje je Litvanija, s moćnim dvojcem pod obručina (Valanciunas – Sabonis) nadskakala i rutinski pobijedila za prolazak u osminu finala.

Efikasno su igrala ova tima na samom startu utakmice. Mnogo nam je problema na niskom postu pravio Domantas Sabonis,.a Džanan Musa pogađa izvrsnu trojku, jako važnu za svoje, ali i samopouzdanje ekipe.

Potom i Nurkić uspjeva poentirati preko Jonasa Valanciunasa, ali u odbrani nismo mnogo toga odbranili pa je na polovini prve dionice Litvanija vodila sa 17:11.

Potom trojke ubacuju Jokubaitis i Roberson i nastavlja se igrati izrazito efikasno.

Grigonis je ušao u svoj ritam i pogodio nekoliko uzastopnih trojki, kojima Litvanija stiže i do +8 (26:18). Musa je sam održavao BiH u priključku pošto je za osam minuta ubacio 11 poena, a onda važan učinak dobijamo i s klupe od Amara Gegića i Edina Atića. Nurkić uz zvuk sirene pogađa za tri i prva dionica je završena rezultatom 28:28.

Poenima Kenana Kamenjaša na otvaranju druge dionice vodimo, ali Valanciunas igra sjajno i okreće to Litvanija, pa je nakon pet minuta 42:36 za njih.

Na četiri minute do odlaska na veliku pauzu između poluvremena Litvanija stiže do +8 (44:36), a onda Musa dobija izuzetno nezgodan udarac ramenom u glavu, ali samo desetak sekundi poslije pogađa fantastičnu trojku i opet vraća BiH u egal.

Izostaje tada podrška drugih igrača i Litvanci nam prave dosta problema na skoku (Nurkić je uhvatio samo jedan za cijelo poluvrijeme), pa dolaze do deset poena rezlike (49:39).

Do odlaska na odmor prednost je još i narasla, pa je nakon dvadeset minuta igre rezultat 56:42.

Očajno ulazi BiH u treću dionicu i preko tri minute ne zna za koš, a Litvanci to na najbolji način koriste i odlaze na ogromnih +20 (62:42).

Apsolutno nije BiH mogla da ugrozi vodstvo Litvanije iako je nekoliko solidnih poteza napravio Gegić i postigao četiri vezana poena. Na kraju treće dionice vodila je Litvanija sa 75:59.

Posljednju priliku da uhvatimo priključak imali smo pet minuta prije kraja, kada smo mogli zaostatak spustiti na jednocifren broj poena, ali Musa je promašio, da bi onda imali i loš napad preko Nurkića.

Tako je Litvanija samo rutinski privela meč kraju, pa čak i odmorila neke od glavnih igrača.

Završilo je 87:70.

(basket.ba)



Ponos i žal kao omča oko vrata bh. sporta. Košarkaši BiH, bili ste odlični i svaka vam čast!

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba dana 7. septembra 2022. godine , autor je K.Hadžić)

Sport je, jednostavno, takav. A i mi. U jednom trenutku pobijediš aktuelnog prvaka Evrope u košarci, a u drugom si na aerodromu, završio si nastup na Eurobasketu i putuješ kući. Između onoga koliko želiš, misliš da možeš i onoga što je realno, mi nismo imali priliku čak ni da se nađemo na sredini.

U "grupi smrti", košarkaši BiH bili su i više nego dostojni i kvalitetni, ali naš put na smotri najboljih evropskih selekcija završio je u Kelnu i, kao što je to s nama gotovo uvijek slučaj, ostao je samo žal za propuštenom šansom.

Nema tu previše filozofije, četiri ekipe koje su iz naše grupe prošle u nokaut fazu doše su s ambicijama da osvoje medalju na Eurobasketu, a mi smo im, na kraju svega, napravili "problem" i pokazali zube. Negdje bi i to trebalo biti dovoljno...

Njemačka, kao domaćin i neupitno kvalitetna ekipa, Slovenija kao aktuelni prvak Evrope, Francuska i Litvanija kao košarkaške velesile i mi i Mađarska, kao potpuni autsajderi za bilo kakve kalkulacije. A napravili smo ih, promijenili mnoge planove, iznenadili apsolutno sve, iako od toga, realno, nemamo apsolutno ništa.

U konačnici, ponosni smo, i trebamo biti, bili smo u svakom meču sjajni i konkurentni, što je za državu renomea BiH i više nego dovoljno, no čekiramo kartu i vraćamo se kući. Naš put je završen, a mnoga vrata smo još mogli otvoriti, to je definitivno najjači utisak.

Za razliku od Mađarske, "slučajnog prolaznika" u našoj grupi, bili smo hrabri i ambiciozni u svakoj utakmici, ali nam to na kraju nije donijelo senzaciju i naš put na Eurobasketu završio je s pet odigranih utakmica u Lanxess Areni u Kelnu.

I u svih pet mečeva, pokazali smo da imamo kvalitet i da naš maksimalni domet nije samo doći na prvenstvo najboljih i nakon toga otići kući. S nama je to uvijek drugačije i s nama se uvijek pišu neke druge, vjerovatno i potpuno neočekivane priče. Iz krajnosti u krajnost, od najveće euforije do najbolnijeg razočarenja.

Žal, kao osjećaj koji nam se kao omča sveže oko vrata na svim važnim sportskim manifestacijama, nažalost će obilježiti i ovaj nastup na Eurobasketu, ali ostaje ponos zbog svega onog što su naši igrači, predvođeni stručnim štabom i čitavim timom oko reprezentacije, uradili i prikazali pred očima čitave Evrope.

Hrabri, odvažni i ambiciozni, al na kraju, nedovoljno dobri i sretni za nokaut fazu u Berlinu i onaj famozni "korak više".

Kraj jednog je uvijek početak drugog puta, a ovaj naš ima perspektivu i ima temelj za koji vrijedi uložiti nadu i vjerovati u njega.

Način na koji smo se suprostavili Njemačkoj i Francuskoj, iako smo dožvijeli poraz u obje utakmice, najbolji je pokazatelj da ova ekipa zaista ima kvalitet i budućnost, a pobjeda protiv Slovenije, aktuelnog prvaka Evrope, u našem odlazećem slučaju samo još više reže vene i vraća nas na prvobitnu žal zbog onoga što smo svi toliko željeli, no nismo uspjeli dohvatiti. A bili smo jako blizu.

U konačnici, bili smo sjajni. Bili smo znatno iznad svog renomea, iznad urušene države koja nije u stanju ni redovno i makar minimalno finasirati državne reprezentacije, pa je biti sjajan samo po sebi uspjeh. Bili smo opasni, za Slovence i Mađare ubojiti i nezaustavljivi, za ostale dovoljno kvalitetni da se niti u jednom trenutku ne smijemo otpisati. Za naše ambicije i želje nedovoljno, ali s nama je to uvijek tako...

Čekiramo kartu i vraćamo se kući, povratka u ovom trenutku nema... Eurobasket neće pamtiti Bosnu i Hercegovinu kao ekipu koja nije imala sreće na žrijebu grupne faze, ali svi oni koji su pratili naš tim u Kelnu trebaju biti sretni i ponosni što smo Evropi pokazali da se ispod bh. obruča još uvijek zna i ono najbitnije, igra kvalitetna košarka.

(klix.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen