Freitag, 17. September 2021

Stare slike pričaju, 1964.

 


(Tekst je bio objavljen na ovom blogu 11. decembra 2015. godine, kasnije je prenošen na razne stranice, a neki dan se ponovo pojavi na facebooku)


Mostar 1964. Poznavaoci grada će tu prepoznati mnogo toga, za one druge reći ću da fotografija prikazuje središte grada obuhvaćajući znamenite objekte, hotele Neretvu i Bristol, muzičku školu i gradsku"banju"(kupalište sa zatvorenim bazenom), a sve locirano oko Titovog mosta (danas Musala), na žalost most na slici nije vidljiv...


Vrlo interesantan detalj: parkirani autobusi u Fejićevoj, otprilike na mjestu gdje je kafić Muje Trovača. Mislim da je fotografija napravljena sa zgrade nebodera, a borovi u prednjem planu su bili oko nekadašnje Stanice milicije, koja je bila odmah iza kina Zvijezda. Tu je ispod borova bila kućica poznatog policijskog psa koji se zvao Cargo.

U sredini slike se vidi objekat u kojem je bila prodavnica Kraš, a u objektu preko puta Domaćinstvo. Desno je objekat stare pošte. U donjem desnom dijelu slike nalazi čitav niz objekata koji su kasnije srušeni i na njihovom mjestu napravljen stambeni blok.

Interesantno da se dio Fejićeve od ćoška kod Kraša, prema jugu, nije nimalo promjenio u zadnjih 50 godina, barem prednja fasada objekata.

U sredini slike se vidi Banja, do nje Muzička i hotel Neretva. Iza hotela Neretva zgrade u Šantićevoj.

Zgrada Revije, iza hotela Bristol je već bila izgrađena, a iza nje se vidi zgrada ispod koje je bila obuća Derventa, na tada još aktivnoj Staroj stanici. Lijevo u sredini slike gotova zgrada ispod koje je bilo Borovo na Korzu. Na Aveniji su bile gotove tek prva i druga Zvjezdara, a lijevo od prve zvjezdare vidi se objekat Hirurgije, zatim tri velika i tri mala nebodera oko Stjepana Radića ulice i dio zgrada u ulici Zuanića i na Strelčevini.

Slika budi mnogo sjećanja na Mostar iz toga vremena 1964 godina.

Slika i tekst : Dragan Gugo Koso (dio teksta i slika) i Smail Špago


(objavljeno na facebook stranici Foto-Grad-Mostar, 16. novembra 2016. godine)


http://spagosmail.blogspot.com/2015/12/stare-slike-pricaju-mostar-iz-1964.html

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen