Samstag, 20. April 2024

Moderna kolonija roda

 


Coimbra, Portugal je poznat kao univerzitetski grad, a posjeta istorijskoj biblioteci se preporučuje u svakom turističkom vodiču. Ali svako ko voli ptice naći će još nešto interesantno za pogledati u močvarama izvan grada. Tamo su bijele rode počele graditi svoja gnijezda na stubovima visokonaponskih dalekovoda još od vremena 1990-ih.

Godine 1996. genetičar Antonio Lima de Faria slučajno je primijetio simetrični raspored u neobičnom položaju. U to vrijeme izbrojao je 24 gnijezda, o kojima je kasnije izvijestio u stručnom časopisu.

Ptice takođe vole udobnost. Postoji razlog zašto rode u velikom broju naseljavaju dalekovodne stubove u gradu Coimbri: odavde nije daleko do sljedećeg otvorenog smetljišta. Tamo im organski otpad služi kao izvor hrane tokom cijele godine. Zašto onda letjeti u zapadnu Afriku u jesen i ponovo se vraćati u proljeće?

Između 1995. i 2015. broj roda u Portugalu porastao je sa 1.200 na više od 15.000; Slično je i u Španiji. Mlade ptice iz ovih zemalja često migriraju na jug tek u prvih nekoliko godina - nakon toga većina ostaje trajno na Iberijskom poluotoku.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen