Montag, 27. Juni 2022

Svečanosti povodom 100 godina FK Velež










(fotografije, NovaSloboda, klix, Mirso)

Veležovo postojanje nikad i niko više neće dovoditi u pitanje


U prepunoj sali Narodnog pozorišta večeras je povodom zlatnog jubileja – 100 godina postojanja FK Velež, upriličena svečana akademija kluba, kojoj su prisustvovali predstavnici društveno-političkog, privrednog,kulturnog i sportskog života Mostara, HNK-a i FBiH.

Ovacije prisutnih dobili su velikani fudbalske igre, koji su slavu Veleža pronosili širom Jugoslavije, Evrope i svijeta: Enver-Mara Marić, Vahid-Vaha Halilhodžić, Džemal-Čorba Hadžiabdić i Meho Kodro. Šteta što nije bilo Duška Bajevića, Semira Tuce i još nekih drugih veličina.

Jedan od tvoraca novog Veleža i čovjek koji je utro put u svijetlu budućnost klubu, koji je od mrzitelja svega lijepog bio osuđen na nestanak, Šemsudin-Sudo Hasić rekao je u pozdravnom obraćanju da je Velež bio i ostao simbioza svega onog što je Mostar.

“Veležovo postojanje nikad i niko više neće dovoditi u pitanje. Jer, Velež se voli kao najrođenije, s neopisivom ljubavlju i nikakvi zlotvori to neće moći poništiti. Velež se mora distancirati od političkih uticaja s bilo koje strane”, rekao je Hasić.

U sklopu svečane akademije, premijerno je izvedena multimedijalna pozorišna predstava “Rođeni za vječnost” u režiji Aleša Kurta.

Potom je na trgu Musala pred nekoliko hiljada posjetilaca iz Mostara, dijaspore i brojnih drugih gradova održan Slavljenički koncert, na kome sunastupii Saša Đermanović, Elvedin Delić, Adnan Jerlagić, Čizma i Proleteri, Branko Đurić-Đura sa grupom Bombaj štampa i Red Army Band.

Voditelj programa bio je poznati sportski komentator Marjan Mijajlović.

(NovaSloboda.ba)


Svečana akademija povodom 100 godina Veleža uz predstavu "Rođeni za vječnost"

Svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina Fudbalskog kluba Velež održana je večeras u Narodnom pozorištu Mostar.

Uz prisustvo od oko 500 zvanica, premijerno je izvedena pozorišna predstava pod nazivom "Rođeni za vječnost" posvećena stogodišnjem historijatu Veleža. U predstavi su igrali Saša Oručević, Mirsad Tuka, Mirvad Kurić i Belma Lizde Kurt.

Među gostima su bile brojne poznate ličnosti iz svijeta sporta, politike i društvenog života, a dominirali su bivši i sadašnji asovi mostarskog kluba.

U pozorište su tako stigli Vahid Halilhodžić, Meho Kodro, Amar Osim, Fadil Novalić, Denis Zvizdić, Šemsudin Hasić, Džemal Hadžiabdić, Sejo Kajtaz, Enver Marić, Anel Karabeg, Admir Velagić, Admir Vladavić, Elvir Čolić, Emir Balić, Adnan Džemidžić...

"S velikim zadovoljstvom sam došao tu. Ovo je klub koji je imao teških trenutaka. Ja sam puno zahvalan Veležu, zahvaljujući njemu napravio sam nešto u životu. Izabrao sam nogomet, nisam se prevario i proveo sam u ovom klubu 13 godina. Moja zadnja utakmica u dresu Veleža bilo je osvajanje Kupa Maršala Tita, to su nevjerovatna vremena", rekao je Halilhodžić okupljenjim medijim prije samog početka ceremonije.

Proslava povodom 100. rođendana Veleža će se nastaviti na gradskom trgu Musala na kojem će se biti održan veliki slavljenički koncert na kojem će nastupati nekoliko pjevača i bendova.

(klix)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen