Samstag, 11. Juni 2022

Podjela bodova u Podgorici

 







Crna Gora - Bosna i Hercegovina 1:1 (0:0)
Stadion: Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 8000
Sudija: Daniele Orsato (Italija)
Strijelci: 0:1 - Menalo (62), 1:1 - Marušić (77)
Žuti kartoni: Marušić (Crna Gora), Pjanić, Kolašinac, Ćivić (BiH)

Crna Gora: Mijatović, Tomašević, Vešović (90. M. Vukčević), Vujačić, A. Vukčević, Marušić, Raičković (67. Božović), Janković (79. Šćekić), Jovović (67. Krstović), Hakšabanović (90. Radunović), Mugoša. Selektor: Miodrag Radulović.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Sušić, Kolašinac (68. Ćivić), Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Hadžiahmetović, Pjanić (61. Prevljak), Gojak, Hotić (46. Menalo), Krunić, Džeko (78. Demirović). Selektor: Ivaylo Petev.


Fudbalska reprezentacija BiH osvojila je bod u Crnoj Gori nakon remija sa domaćom selekcijom rezultatom 1:1 u okviru trećeg kola Lige nacija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je gostovala Crnoj Gori u susretu trećeg kola Lige nacija, a naš tim je na ovaj meč otputovao u solidnoj atmosferi, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina dijelila lidersko mjesto u našoj grupi sa Finskom, nakon što je u prva dva kola osvojila četiri boda.

S druge strane, i Crnogorci su itekako bili optimistični jer su vidjeli šansu da eventualnom pobjedom skoče na prvo mjesto, a na svom terenu su protiv Rumunije pokazali da itekako imaju kvalitet i da nošeni publikom mogu pružiti odlične partije.

Crnogorci su zaigrali u identičnom sastavu koji je savladao Rumuniju u prvom kolu, dok je Ivaylo Petev napravio šest promjena u odnosu na utakmicu protiv Rumunije, a najvažnija vijest bila je da Edin Džeko počinje utakmicu od prve minute, nakon što se povrijedio protiv Rumunije i teren napustio na poluvremenu.

Domaća selekcija je prva i zaprijetila, a Jovović se iznenada našao nepokriven u poziciji iz koje može zaprijetiti našem golu, te je šutirao, no Šehić je bio siguran. Samo tri minute kasnije, BiH je poslije kornera imala najveću šansu. Glavom je šutirao Hadžikadunić nakon ubačaja Pjanića, a golman Milošević je sjajno intervenisao. 

Potom je naša reprezentacija preuzela potpunu kontrolu terena i djelovala je dosta bolje od domaće selekcije, ali teško je dolazila u prilike za gol. Dobrim dijelom je to bilo i zbog neobične formacije, gdje gotovo da nismo pravili nikakvu prijetnju sa krilnih pozicija, a Rade Krunić je nominalno bio najbliži Džeki, ali nije imao baš najjasnije definisanu ulogu u igri našeg tima.

Stoga je reprezentacija BiH imala posjed lopte na svojoj strani, ali nije imala način da priđe golu Crne Gore i prečesto je djelovalo da Ahmedhodžić, Hadžikadunić, te veznjaci Pjanić i Hadžiahmetović besciljno kombinuju i troše vrijeme. Takva jalova igra prije ili kasnije osokoli protivnika, a upravo se to desilo i večeras, te je Crna Gora poslije kontranapada stvorila nekoliko šansi u finišu prvog dijela, a najopasnija je došla nakon solo prodora Jovovića, koji je izbacio u jednom potezu Sušića i Hotića, prije nego je silovito šutirao, ali pogodio je, na svu sreću, samo prečku.

Već od prve minute drugog dijela, Ivaylo Petev je na teren poslao Luku Menala, koji je zamijenio Hotića i koji je unio puno više okomitosti koja je nedostajala u našu igru. Od samog početka drugog dijela bila je naša reprezentacija osjetno bolja od Crne Gore, a šanse su imali Miralem Pjanić i Amir Hadžiahmetović. Pjanić je izblokiran, a Hadžiahmetovićev udarac je odbranio golman domaćih Mijatović.

Šansu je potom imao i Luka Menalo, koji je ostao zaboravljen nakon ubačaja Pjanića iz kornera, ali i njegov je pokušaj osujetio Milošević. 

Ipak, u 62. minuti nakon dubinske lopte iz zadnje linije, Menalo se dobro snalazi i bježi odbrani domaćina potpomognut još jednim rezervistom Smailom Prevljakom, a onda matira nemoćnog Miloševića za vodstvo i veliku radost reprezentativaca BiH.

Naš tim nije djelovao previše sigurno nakon postignutog gola, dijelom i zbog činjenice da su Menalo, Džeko i Prevljak praktično svi igrali kao napadači, pa formacijski nismo djelovali baš najkompaktnije. Ipak, nisu Crnogorci djelovali previše opasno sve do 77. minute, kada Crnogorci otimaju jednu loptu na sredini terena, doduše nakon mogućeg faula, a Marušić se namješta na udarac i šutira, a lopta na putu do gola kači jednog našeg igrača i mijenja pravac te završava iza leđa Šehića.

Odsjekao je ovaj pogodak krila našim fudbalerima, koji su ionako stvorili premalo prilika s obzirom na to koliko su bili u stanju bolje kontrolisati teren od domaće selekcije. Umjesto toga, Crnogorci su mogli i do pobjede, ali udarac Marušića iskosa nakon kombinacije sa Hakšabanovićem otišao je malo pored gola.

Do kraja meča, nisu se ni jedni ni drugi proslavili previše dobrom igrom, bio je evidentan umor a i nepostojanje jasne ideje kako da se zaprijeti protivniku. Ipak, Crnogorci su imali bolju šansu, Hakšabanović je u 89. minuti šutirao preko gola i meč je okončan rezultatom 1:1.

Naš tim nakon tri kola ima pet bodova i zauzima prvo mjesto na tabeli nakon pobjede Rumunije nad Finskom. Ipak, dojam je da se večeras moglo više, te da ovaj rezultat i nije veliki uspjeh.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen