Mittwoch, 1. Juli 2015

Ljepša strana fudbala - Louisa Necib, ženski Zinedine Zidane




Louisa Necib (28) je zvijezda francuskog ženskog fudbala. Čitava Francuska je jednostavno zove: Le Zidane, što znači, ženski Zidane.
Uz Louisu Necib, ide i nadimak Sunčana zraka. Tako ju je nazvao nekadašnji trener Francuske reprezentacije Bruno Bini. Ona je fudbalerka uz čiju igru i poteze na terenu čovjek osjeća toplinu oko srca. Pored ženske ljepote, i briljantne igre, zainteresovalo nas je koje ta djevojka.
Odrasla je u marseljskom predgrađu La Castellane, kao dijete useljenika iz Alžira, fudbal je naučila igrati na ulici, a s tih terena izrasla je u režiserku nacionalnog tima Francuske. Samo ovih nekoliko riječi pruža mnogo neizbježnih paralela sa Zinedine Zidaneom, popularnim „Zizouom“. Louisu po ugledu na njega zovu „Ziza“, što njoj u svakom slučaju imponuje.
Ona kaže, „Zizou je jedinstven i nenadmašan”.
Ali, zar i ona nije to isto u ženskim fudbalu.
Francuski tim se i na ovom Svjetskom prvenstvu predstavio kao tim izuzetnih individulaista, a među svima njima, Louisa se istakla kao vođa ekipe.
Prije četiri godine, kada su Francuskinje bile četvrte na Svjetskom prvenstvu, Louisa je bila najbolja igračica turnira, a prije dvije godine na Evropskom prvenstvu izabrana je u tim „All Stars“ prvenstva. S njenim timom Olympique Lyon, pretplatila se na šampionske titule.
Necib je reprezentativka Francuske već deset godina, odigrala je 129 utakmica za reprezentaciju, a niko ne vjeruje da joj je tek 28 godina, jer je već toliko dugo prisutna u samom vrhu ženskog fudbala.
Osvojila je sve, što se tiče klupskog fudbala. Nedostaje joj još kruna sa reprezentacijom Francuske.
Nažalost, nakon četvrtfinala protiv Njemačke, za tu krunu će morati sačekati neku drugu priliku.
novasloboda.ba

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen