Montag, 13. Juli 2015

Iz svijeta životinja - Bumbari pod pritiskom


Promjena klime posebno se odražava na insekte
Često se govori o izumiranju pčela, a čini se da je u javnosti mnogo je manje svijesti o nekim drugim insektima, koji se, takođe, brinu o oprašivanju biljaka, kao što je bumbar, naprimjer.
Jedan internacionalni tim istraživača je utvrdio da je promjena klime uzročnik za dramatično smanjenje broja bumbara u Evropi i Sjevernoj Americi (Science, nr 349, 2015.).Istraživač Jeremy Kerr sa univerziteta u Ottawi utvrdio kako je područje rasprostiranja bumbara, u vezi sa promjenom klime na oba kontinenta, veoma suženo. Insekti se povlače u regione sa prosječno višim temperaturama. Slična pojava je zapažena i kod nekih drugih životinjskih vrsta, kao što su leptiri. Ove vrste životinje se povlače iz krajeva gdje je klima postala hladnija.
Međutim, studija pokazuje, bumbarima to nikako ne uspijeva. Oni su uhvaćeni u neku vrstu klimatske stege. Neke vrste insekata su se preselile južnije, čak i do udaljenosti od 300 kilometara, što je utvrđeno uspoređivanjem podataka o kretanju pojedinih vrsta iz 1901. i 2010. godine. Sakupljeni su podaci od čak 67 raznih vrsta bumbara. Pri tome se utvrdilo da do prije 50 godina nije bilo većih promjena u području njihovog boravka, a sada se već bore sa opstankom.
Zašto bumbarima ne polazi za rukom da se presele u nove krajeve, naučnici još ne mogu objasniti. Oni pretpostavljaju da bumbari osjetljivije reaguju na promjenu temprature nego drugi insekti, a razlog se može potražiti u činjenici da ovi insekti imaju jedno neuobičajeno porijeklo, potiču iz hladnijeg polarnog kruga. Veliki broj drugih insektata nastao je u uslovima tropske klime. Njima zbog toga ne pada teško da se presele u toplije južnije krajeve.
Uticaj pesticida na područjima intenzivne poljoprivrede, koji su često navođeni kao uzrok izumiranja pčela, ima manje uticaja na bumbare. Utvrđeno je kako bumbara nestaje i u krajevima gdje nema ni poljoprivrede ni pesticida. Ostaje pitanje, da li će neke nove generacije, nekih vrsta bumbara promijeniti navike, uslovljene promjenama klime?
(izvor:SDZ)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen