Kako prepoznati zaista svježe škampe? "Kada vam prsti ne mirišu na ribu", kaže Ingemar Granqvist. Čovjek u svojim šezdesetim godinama je stručnjak za tu temu.
Njegovi plodovi mora služeni su na večeri povodom dodjele Nobelove nagrade i na vjenčanju jednog princa, a švedski nacionalni tim kuhara svake godine dolazi na njegov ribarski brod, kaže on. Svježije škampe nećete naći nigdje.
Od 1990. godine, Granqvist gotovo svakodnevno upravlja svojim MS Mira brodom iz luke Fjällbacka kako bi izvukao zamke za ribu. I gotovo isto toliko dugo vodi turiste. Tek 1960-ih ribari ovdje na divljoj zapadnoj obali Švedske počeli su loviti škampe. "Prije toga, niko ih nije htio jesti", kaže Granqvist.
Koristeći vitlo, on povlači konopac na kojem vise mamci za ribu na dubini od 40 do 80 metara. Kavezi su prekriveni algama; neki sadrže dvije ribe, drugi pet. Granqvist ih uklanja i stavlja novu haringu između dvije gumice kao mamac. Plivajuće rakove baca nazad u more, govoreći da za njih nema tržišta. Boljeg su okusa od pravog jastoga, koji se lovi samo u jesen. Granqvist jede jastoge samo na Novu godinu – "jer je to dio tradicije".
Uređaj za kuhanje je rustikalan: čelična posuda puna morske vode, u koju Granqvist ubacuje grijaći element. Čim voda proključa, ubacuje ulovljene škampe; nakon četiri minute su gotove.
Škampi se jedu sami i rukama: skinite oklop s glave, stisnite ga sa strane i nježno meso se odmah ljušti.
"Ako ih kuhate kod kuće u slatkoj vodi, nije isto", kaže Granqvist.
Nakon prvih nekoliko zalogaja, morate reći: Čovjek je u pravu.
(sdz)
(spagos)

Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen