Freitag, 27. Juni 2014

TV prenosi Mundijala tokom godina

Nova Sloboda u novom dizajnu:






Prvi televizijski prenos jedne utakmice za Svjetskog prvenstva u fudbalu obavljen je 1954. godina iz Švajcarske.
Na tekućem Mundijalu u Brazilu na raspolaganju nam je gledanje tv prenosa svih utakmica. U prva dva kola termini utakmica bili tako podešeni, da smo mogli gledati svaku utakmicu, a u trećem kolu, po običaju, utakmice iz iste grupe igraju se u isto vrijeme, ali su i pored toga, vrše prenosi obje utakmice, na raznim kanalima, ili kao konferencija. Uz TV prenose naravno idu i prava na TV prenose, a to je tokom prethodnih 60 godina postao veliki biznis. Od TV prava na tekućem Mundijalu, procjenjuje se, biće kasirano oko 150 miliona eura, (podaci Bild).
Na prvenstvu 1954. godine vršen je prenos svega 8 utakmica, od ukupno 26 odigranih.
Dvadeset godina kasnije, 1974 godine, prenošeno je 16 utakmica od ukupno 38, koliko je igrano na prvenstvu u Njemačkoj. Iz Italije, je 1990. godine prenošeno 39 od ukupno 52 utakmice. Sa tekućeg Mundijala, po prvi put, prenose se sve 64 utakmice.
Uz TV prenose povećavao se i broj kamera, koje su bile smještene na stadionu. Tako su svi prenosi iz Švajcarske 1954. godine obavljeni samo jednom kamerom na stadionu. U Njemačkoj 1974. godine na stadionu je bilo 7 kamera, a 1990. godine iz Italije, 11 kamera.
Ovogodišnji Mundijal prenosi se sa 33 kamere na stadionu, plus jedna leteća kamera.
Naravno, ovdje ćemo se podsjetiti, kod nas je bilo moguće gledati TV prenose sa Svjetskih prvenstava tek od prvenstva u Engleskoj, 1966. godine.
(izvor:bild)
Priredio: Smail Špago





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen