Sonntag, 22. Juni 2014

Nema više velikih

Komentar

Nema više velikih

Španije je ispala. Engleska, takođe, Italija je protiv Coata Rice izgubila, a Brazil se jedva provukao protiv Mexica sa 0:0. Tekući Mundijal se već pobrinuo za nekoliko iznenađenja. Lagano postaje jasno: Ekipe su po igri i kvalitetu toliko blizu jedna drugoj, čak puno više nego što se prije Mundijala moglo i pretpostavljati.

Na Twitteru se pojavio interesantna komentar: „Nema više velikih”, a ovakvoj izjavi se mora dati za pravo bez ikakvog pogovora.
Ovogodišnji Mundijal svakog dana pruža dokaze da više nema pretplatnika ni na titulu, niti bogom datih pobjednika. Španije je spakovala kofere, čeka samo da odigraju i tu treću utakmicu, koja im više ništa ne znači. Engleska se do sinoć još nadala, ali u trećem kolu, Italija ili Urugvaj će osvojiti barem po bod. Znači, nakon sinoćnje utakmice, i Englezi su krenuli sa pakovanjem kofera i vraćaju se u svoju kolijevku fudbala, kako im se sve unazad kojeg desetljeće tepalo. Sada se još tresu i Brazil i Italija. „Squadra Azzurra” ne smije ni u kom slučaju izgubiti od Urugvaja, koji je, kako se ispostavilo, Ostrvo zavio u crno. Inače, dijeliće mjesto u avionu zajedno sa Špancima. A domaćinu Brazilu biće vrlo vruće u utakmici protiv Kolumbije. Ako izgube, moraće dobro pratiti šta će se dešavati u utakmici između Hrvatske i Mexica.



Iznenađenja koja su se već desila na Mundijalu, sigurno će se nastaviti. Na ovom turniru se, takođe, pokazalo se da više nema ni „malih”.
Neke ekipe se vade na smjenu generacija. Španije je u zadnjih 6 godina osvajala sve što se moglo osvojiti. Zlatna tiki-taka generacija sigurno nikad više neće zajedno istrčati na teren ni na jednom turniru. Englezi će se morati oprostiti od metuzalema, kao što su Gerrard ili Rooney. Zastarjeli tipovi ovih reprezentacija su, takođe, veliki razlog njihovog ispadanja.
U slučaju Španije još se može se tražiti opravdanje, da su se igrači zasitili titulama. Ali, to niko neće potvrditi ni za Englesku, ni za Italiju, niti za Brazil. Ono što je najvjerovatnije, fudbal se toliko razvio, pa su se različite ekipe i po igri i po kvalitetu našle vrlo brzo jedna drugoj. U međuvremenu, u čitavom svijetu se u fudbalu radi vrlo profesionalno. Igračima više nije potrebno da igraju u evropskim top ligama, iako je to još uvijek omiljeno, da bi postali super starovi.
Igrač Chilea, Aranguiz, ili punim imenom Charles Mariano Aránguiz Sandoval, koji je slomio Španiju, igrao je samo jednu sezonu u Brazilu, u International Porto Alegre, ali se odmah nakon toga vratio u svoj klub Universidad de Chile. U Evropi nikad nije igrao.



Danas ni trenig metode ni fudbalska saznanja nisu više nikakva tajna. Internet daje mogućnost stručnjacima da vide strane ekipe „iz svoje kuće”, bez potrebe skupih putovanja, kako bi analizirali njihovu igru i pripremali svoju taktiku. Video materijal se sada dostupan i u zadnjoj svjetskoj fudbalskoj vukojebini.
Naravno, kvalitet južnoameričkig liga ne može se ni blizu mjeriti sa kvalitetom evropskih liga. Osim toga, u Evropi se u fudbal ulaže mnogo više novca. Zbog toga su evropske klupske ekipe daleko ispred svih drugih. A baš ti veliki timovi nikad ne potcjenjuju ni jednog protivnika.
Jer, kako reče onaj sa twittera: „Nema više velikih u fudbalu!”
(izvor:web.de)

Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen