Donnerstag, 12. Juni 2014

Pripreme za Argentinu


Pape znako najbolje, kako?
Pripreme za Brazil smo završili. Bar što se tiče nas navijača, koji ćemo na Mundijalu biti uz tv ekrane. Večeras kreće najveća četvorogodišnja fudbalska fešta: Brazil-Hrvatska. Komšije nek vam bude sa srećom.
Nas očekuje još nekoliko dana do našeg otvaranja Mundijala. I baš u pravom smislu te riječi, to će biti otvaranje Mundijala na stadionu Marakana u Rio de Janeiru. Prva utakmica na drugom po redu najpoznatijem stadionu. Naravno na prvo mjesto stavljamo Wembley u Londonu.
Zmajevi sa svojim selektorom bez velike pompe i uzbuđenja obavljaju zadnji glanc pred ovu utakmicu. Oni to rade onako kako treba, a neka i na utakmici zaigraju onako kako znaju. Ništa više ni ne treba.
Argentina je jednom do sada u prijateljskom susretu pobjedila Zmajeve, ali ta se ne računa, jer je došla nakon dvije važne utakmice u kvalifikacijama, na kojima su se momci do kraja koncentrisali i ispuhali, tako da je Argentina došla u nevakat, bar što se tiče nadmetanja.
Pape je do sada kao igrač već imao nekoliko duela sa najboljim selekcijama Argentine. Na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji, u 120 minuta je ostalo 0:0 i to sa igračem manje. A onda nesretno ispali na penale.
Sada ćemo u prvom susretu Mundijala igrati samo 90 minuta. Ali tu priču ćemo ostaviti, za nakon utakmice.
Prije Italije 1990. godine, ustvari mnogo prije toga, 1979. godine, tadašnja reprezentacija Jugoslavija je pripremala oproštaj dugogodišnjem kapitenu Draganu Džajiću, U čast proslave u Beograd je stigla reprezentacija Argentine. U sastavu su bili i današnji selektor Safet Sušić, ali i jedan od prethodnih, veoma uspješnih, Blaž Baka Slišković. Njih dvojica su slomili Argentinu na Marakani, ali onoj beogradskoj.

O ovoj utakmici je pisao Adnan Demić na portalu sportsport.ba:

Selektor zna kako sa Gaučosima

Pape je već jednom rušio Argentinu na Marakani

Piše: A. Demić Jučer,

Samo godinu dana ranije Argentina je bila na krovu svijeta. Bahati i nadobudni Gaučosi su u Beogread došli uveličati oproštaj najvećeg jugoslovenskog igrača Dragana Džajića. 
Ali se na Marakani nisu dobro proveli. Uništio ih je Safet Sušić potpomognut Blažom Sliškovićem. Aktualni selektor naše reprezentacije postigao je tri pogotka, dok je četvrti gol bio djelo bivšeg selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Izuzev Sušića i Sliškovića za reprezentaciju Jugoslavije te septembarske noći nastupio je i Boro Primorac. Čast Argentine spasili su Danijel Pasarela i Ramon Dijaz.



Jugoslavija je igrala u sastavu: Aleksandar Stojanović, Zoran Vujović, Miloš Hrstić (Nikica Cukrov), Velimir Zajec (Vedran Rožić), Srećko Bogdan (Boro Primorac), Mišo Krstičević, Safet Sušić, Blaž Slišković, Dušan Savić, Vladimir Petrović (Zlatko Vujović), Dragan Džajić (Ivica Šurjak). Selektor: Miljan Miljanić



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen