Sonntag, 29. April 2018

Negdje daleko: Mini države plijene pažnju

Gdje se nalaze najmanje države na svijetu? Kako su „slatke“ te mini države! Deset najmanjih država na svijetu zajedno, manje su od jednog najvećeg grada na svijetu. One se nalaze od srca Evrope, do pučine Pacifika.
Trenutno, svijet broji 193 države, neke su ogromne, a neke opet vrlo sićušne. Neke su tako male, da nemaju ni svojih građana, pa čak ni vlastitu valutu. Tako male, da za svoje poslove koriste ambasade susjednih zemalja. Onda opet tako male, da im je mreža puteva manja nego, recimo mreža podzemne željeznice u nekoj svjetskoj metropoli. A svih deset najmanjih državica zajedno, po površini su manje nego najveći grad na svijetu Mexiko City. Uprkos svemu tome, ove mini države ni u kom slučaju nisu nepoznate i pričaju vrlo interesantne storije. Među njima nalaze se poreski rajevi, najstarije republike na svijetu, države sa najvećim prihodom po glavi stanovnika na svijetu, a takođe i države sa najvećim prosjekom ubistava po glavi stanovnika.
Monako je sa njegovih 2,02 kvadratnih kilometara površine na drugom mjestu među ovih deset, ali je, istovremeno, sa 17.000 stanovnika najnaseljenija nezavisna država na svijetu. Ova država je naročito popularna među bogatašima, jer u njoj ne postoji ni porez na prihode, niti porez na nasljedstvo.
Deset najmanjih država na svijetu poredaćemo obrnutim redosljedom, od najveće ka najmanjoj.


Pozicija broj 10: Malta
Malta (316 kvadratnih kilometara) je južnoevropska ostrvska zemlja u Sredozemnom moru, veličine jednog prosječnog evropskog grada. Usputna stanica za brodove između sjeverne Afrike i Evrope. Redovni učesnik Evrovizije i svih mogućih evropskih kupova u sportu.


Pozicija broj 9: Maldivi
Maldivi (298 kvadratnih kilometara) su ostrvska država u Indijskom okeanu, u blizini južnog špica Indije. Sastoji se od 1.196 ostrva, a 90 procenata površine države su vodene površine, a ni jedan dio površine zemlje, nije viši od jednog metra nadmorske visine.


Pozicija broj 8: Sveti Kristofor i Nevis
Sveti Kristofor i Nevis (269 kvadratnih kilometara) su grupa ostrva, koja pripada Malim Antilima na Karibiku. Oba ova ostrva bila su otkrivena 1.493. godine, prilikom drugog putovanja Kristofora Kolumba u Ameriku. Iako ima najveći prosjek ubistava po glavi stanovnika na svijetu, omiljeno je mjesto za odmor.


Pozicija broj 7: Maršalska ostrva
Maršalska ostrva (181,3 kvadratnih kilometara) su država u zapadnom dijelu Pacifika. Postala su poznata pedesetih godina prošlog vijeka po američkim atomskim probama, koja su obavljana u Bikini Atolu: Neki dijelovi ove države zabranjeni su za pristup ljudima, narednih 24 hiljade godina (!!!), zbog posljedica ovih proba.


Pozicija broj 6: Lihtenštajn
Lihtenštajn (160 kvadratnih kilometara) je država u srednjoj Evropi, između Austrije i Švicarske. U potpunosti se nalazi u Alpama. Broj stranaca u njoj je 33,2 posto. Ukupna dužina svih cesta i ulica u Lihtenštajnu iznosi 105 kilometara.


Pozicija broj 5: San Marino
San Marino (61 kvadratni kilometar) ne spada samo među najmanje države na svijetu, nego je i najstarija republika na svijetu, formirana 301. godine. Ova država koristi italijanski poštanski sistem. Redovni učesnici u kvalifikacijama za Svjetska i Evropska prvenstva u fudbalu. Najčešći skor na kraju 0 bodova.


Pozicija broj 4: Tuvalu
Tuvalu (26 kvadratnih kilometara) nalazi se na jugoistoku Pacifika, a sjeverno od Novog Zelanda. Na ostrvu se nalazi tačno 8 kilometara asfaltne ceste, i na taj način, to je zemlja sa najmanjom saobraćajnom mrežom na svijetu. U svijetu je postala poznata, jer je državnu oznaku TV, prodala za 50 miliona eura preduzetniku DotTV, kako bi je ovaj koristio kao internetski nastavak: internet.tv.


Pozicija broj 3: Nauru
Ostrvska država Nauru (21,3 kvadratnih kilometara) leži na Pacifiku. Poznata je po zalihama fosfata u rudnicima. Stanovnici imaju prosječno najveća primanja po glavi stanovnika na svijetu. Posebno je zanimljiv podatak da kod 80 posto muškaraca BMI faktor iznosi preko 30, te na taj način Nauru spada u državu sa najdebljim ljudima na svijetu.


Pozicija broj 2: Monako
Kneževina Monako (2,02 kvadtarna kilometra) je grad-država u zapadnoj Evropi, leži direktno na Sredozemnom moru, a sa 17 hiljada stanovnika je najgušće naseljena država na svijetu. Poznata je jer u njoj nema ni poreza na prihod, niti poreza na nasljedstvo. Omiljeno mondensko ljetovalište i sastajalište svjetskog Jet Seta.


Pozicija broj 1: Vatikan država
Vatikan (0,44 kvadratna kilometra) je jedna enklava usred Rima i najmanja je priznata država na svijetu. U njoj zvanično živi samo 900 stanovnika, a samo polovina od njih ima državljanstvo Vatikana, koje biva dodjeljivano samo onima koji obavljaju posebne državne funkcije. U ovoj državi ne postoji porez na promet, a reklama je strogo zabranjena, osim na vozilima.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen