Sonntag, 28. Juli 2019

Održani 453.skokovi sa Starog mosta
























Lorens Listo “lastom” dostigao Emira Balića, Igor Kazić najbolji na noge

Lorens Listo i Igor Kazić pobjednici su 453. tradicionalnih skokova sa Starog mosta, koji su danas održani u Mostaru. Današnjom pobjedom, Listo je stigao do 13. tule najboljeg skakača na glavu, čime se izjednačio sa Emirom Balićem na vječnoj listi najboljih.
Listo je osvojio maksimalan broj bodova. Drugi je bio Stefan Jeftić, a treći Mustafa Šarić.
I Igor Kazić je u skoku na noge osvojio maksimalan broj bodova. Drugi je bio Kenan Masleša, a treći je bio Admir Delić.
Listo je ranije najavio kako će se, ako po trinaesti put osvoji titulu najboljeg, povući iz aktivnog takmičenja, jer ne želi, kako je ranije rekao, da obori rekord Emira Balića
Zbog jakog nevremena, skokovi su počeli sa skoro sat zakašnjenja.
Na ovogodišnjim skokovima bilo je prijavljeno je 15 takmičara u skokovima na glavu i 14 u skokovima na noge, ali su uoči samog izvođenja skokova neki od njih odustali od takmičenja.
Prije početka skokova, otvoren je i atraktivni zip-line, dug preko 200 metara, koji povezuje Lučki i Stari most.
(NovaSloboda.ba)





Lorens Listo ponovo šampion u skokovima sa Starog mosta

Izjednačio rekord Emira Balića

Višestruki šampion u skokovima na glavu sa Starog mosta Lorens Listo i ove godine odnio je titulu najbolje "laste". Listo je pobijedio u ovoj disciplini na 453. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta.
Nakon održanih 453. tradicionalnih skokova sa Starog mosta, Listo je dobio deset "desetki" odnosno 100 poena, i to nakon dvije serije skokova.

Ovo bi, međutim, trebali biti ujedno i posljednji takmičarski skokovi za Listu koji je današnjom pobjedom izjednačio rekord legendarnog Emira Balićem s ukupno 13 šampionskih naslova budući da je najavljivao da nema namjere preteći svog uzora Balića.
U disciplini "skokovi na noge" pobijedio je Igor Kazić sa maksimalnim učinkom.

Inače, skokovi su održani uprkos jakoj kiši i nevremenu u Mostaru a počeli su sa skoro sat vremena kašnjenja.
Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona i mnogi drugi sponzori.
(klix)



Listo i Kazić šampioni skokova

Pobjednici ovogodišnjih 453. skokova sa Starog mosta u Mostaru su Lorens Listo u kategoriji skokova na glavu te Igor Kazić u kategoriji skokova na noge.
Drugo mjesto u kategoriji skokova na glavu zauzeo je Stefan Jeftić dok je treći bioMustafa Šarić.
U kategoriji skokovi na noge drugo mjesto pripalo je Kenanu Masleši dok je treće mjesto osvojio Admir Delić.
Lorens Listo je današnjom pobjedom postao po 13. put šampion skokova sa Starog mosta te se izjednačio sa brojem pobjeda sa najpoznatijom mostarskom lastom Emirom Balićem.
Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske kantona (TZ HNK) i drugi sponzori.
(Mostarski.ba)






Listo se oprostio od skokova sa Starog mosta: Idem u zasluženu penziju

Kao što je i najavio, Lorens Listo, 13. po redu šampion u u skokovima na glavu sa Starog mosta, objavio je da je ovo danas u Mostaru bio zadnji njegov skok.
"Ništa trenirat ću djecu i mladu raju da skaču sa Starog mosta, a ja idem u zasluženu penziju", izjavio je Listo nakon današnjeg trijumfa u Mostaru.

Naime, on je današnjom pobjedom izjednačio rekord legendarnog Emira Balića s ukupno 13 šampionskih naslova. Kako ne bi došao u priliku da prestigne svog uzora, Listo više neće skakati.
"Osjećaj je fenomenalan. Ovo je bila najteža moja borba. U prvoj seriji skokova primio sam udarac u glavu te mi se sve vrijeme mantalo. Drugi skok sam izveo napamet budući da skačem već 20 godina", kazao je Listo.
Njemu je nakon proglašenja pobjednika plaketu šampio dodijelio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
(klix)

Uprkos kiši i nevremenu održani 453. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Uprkos jakoj kiši i nevremenu u Mostaru su sa pola sata kašnjena počeli 453. tradicionalni skokovi sa Starog mosta.
Mostarci se ne sjećaju kad je kiša ovako jako padala u vrijeme održavanja skokova sa Starog mosta, ali kažu da su skakali i pod granatama pa će skakati i po kiši.
Ljekarski pregled koji je okončan u 12 sati prošlo je 29 takmičara. Tako će na ovoj manifestaciji učestvovati 15 takmičara u skokovima na glavu i 14 u skokovima na noge.
Mostarske laste počele su svoje letove 453. put, a sve je u znaku pokušaja Lorensa Liste da dostigne 13. naslova najboljeg u skokovima na glavu velikog Emira Balića.
Kao i uvijek, mnoštvo Mostaraca i prijatelja ovog grada, putnika namjernika, skupilo se ispod najljepše svjetske skakaonice. Svako ima svog favorita, a spektakl neće pokvariti ni nešto lošije vrijeme.
Ovo bi trebali biti posljednji takmičarski skokovi za velikog šampiona Lorensa Listu koji je dosad slavio 12 puta. Današnjom pobjedom izjednačio bi se s Emirom Balićem koji ima 13 naslova.
Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona i mnogi drugi sponzori.
(klix)






Lorens Listo dostigao Emira Balića i ušao u historiju

Nakon velikog nevremena koje je prolongiralo početak manifestacije, u Mostaru su održani 453. tradicionalni skokovi sa Starog mosta. Brojna publika – Mostarci i turisti – uživali su u hrabrosti 15 takmičara u skokovima na glavu, odnosno 14 učesnika u skokovima na noge.
U skokovima na glavu Lorens Listo je opravdao ulogu favorita i 13. pobjedom se izjednačio sa legendarnim Emirom Balićem. Drugi je bio Stefan Jeftić, a treći Mustafa Šarić. Još uoči takmičenja Listo je najavio povlačenje u slučaju pobjede obrazloživši ga željom da ne obori rekord Emira Balića.
Pobjednik u skokovima na noge je Igor Kazić, ispred Kenana Masleše i Admira Delića.
Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.
Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.
Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i mnogi drugi sponzori.
(radiosarajevo.ba)




Lorens Listo ponovo najbolja "lasta", izjednačio rekord legendarnog Emira Balića

Mostarski skokovi izvedeni su nakon obilne kiše koja je skakačima otežala posao, a Listo je po završetku takmičenja najavio kraj karijere

Kišno nevrijeme praćeno vjetrom pokvarilo je ugođaj na 453. skokovima sa Starog mosta u Mostaru. Manji broj gledalaca nego ranijih godina (uzrkovan nevremenom) posvjedočio je novoj pobjedi Lorensa Liste u kategoriji skokova na glavu, odnosno Igora Kazića u kategoriji skokova na noge. Drugoplasirani u kategoriji na glavu bio je Stefan Jeftić, a trećeplasirani Mustafa Šarić. Kazić je iza sebe ostavio Kenana Maslešu i Admira Delića. Listo je nakon još jednog trijumfa kazao da je uzbuđen, a posebno ponosan bio je zbog podatka da je s jučerašnjom pobjedom dostigao legendarnog Emira Balića.
Rekorderi
Od danas, naime, i Balić i Listo imaju po 13 trijumfa i apsolutni su rekorderi po broju pobjeda na mostarskim skokovima.
- Hvala svima na podršci. Veliko je zadovoljstvo pobijediti po 13. put. Konkurencija je bila velika, pa ću i ovog puta kazati da je svake godine sve teže do naslova najboljeg, rekao je Listo.
Zadovoljstvo nije krio ni pobjednik u skokovima na noge.
- Velika čast za mene. Nije mala stvar pobijediti šest puta, a spadati u red mlađih skakača. Dobro sam se pripremio, skočio sam dobro i na sreću sve je dobro ispalo na kraju, ispričao nam je Delić.
Sama manifestacija i ove godine obuhvatila je niz popratnih sadržaja. Sve je započelo još u subotu, turnirom u drevnoj igri tavli koja je decenijama omiljena među Mostarcima. Posjetioci Starog Grada i ovog su puta imali priliku piti kafu iz Vispakove džezve, najveće na svijetu, koja je prije deceniju ipo upisana u Ginisovu knjigu rekorda.
Novina ove godine je Zipline od Lučkog do Starog mosta. Ova turistička atrakcija bez sumnje će u narednim mjesecima i godinama postati nezaobilazna, a svečano je otvorena upravo danas. U Klubu skakača Mostari izrazili su zadovoljstvo što su skokovi protekli bez i najmanjeg problema. Sve službe koje su bile angažovane bile su u pripravnosti, ali na sreću niko nije imao povoda za intervencijom. Skakači se nisu žalili na povrede, dok se ni iz publike niko nije javio sa bilo kakvim tegobama, što se znalo desiti ranijih godina.
Skokovi su imali internacionalni karakter, jer su pored domaćih i skakača iz drugih bh. gradova nastupili i letači iz susjednih zemalja.
Poseban gost bio je Jimmi James, državljanin Škotske, koji je 1993. i 1994. godinu proveo u napadnutom Mostaru kao ratni izvještač. Tom prilikom nastali su brojni videozapisi koje je James sačuvao i nedavno na društvenim mrežama podijelio sa Mostarcima. On je noć uoči skokova na koncertu benda Mo Army, koji je tom prilikom promovisao dugo očekivani materijal naziva "Da se ne zaborave", primio mnoštvo poklona od raznih udruženja većinom proistaklih iz rata, a prikazan je i njegov kratki dokumentarac "Antifašista".
Komšić i James
Svu svoju arhivu koja se odnosi na grad na Neretvi, najavio je, ustupit će Centru za mir i multietničku saradnju, kako bi dao novi doprinos očuvanju od zaborava svega kroz što je u najtežim danima prošao ovaj grad. Jimmi je inače jedan od dvojice ljudi koji su svojim amaterskim kamerama snimili rušenje Starog mosta u novembru 1993. godine.
Generalni pokrovitelj bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, a organizaciju su pomogli i Olimpijski komitet BiH, Turistička zajednica HNK-a, uz brojne druge sponzore. Komšić je u društvu profesora Ahmeda Džubura posmatrao skokove, što je učinio i prošle godine kada je bio gost Kluba skakača, te je na kraju uručio priznanje pobjedniku Listi.
Spomenimo i kako su skokovi započeli sa više od sat kašnjenja, zbog velikog nevremena koje je danas u popodnevnim satima pogodilo Mostar.

Adnan Demić
(Oslobođenje.ba)














Neprikosnoveni Lorens Listo pobijedio 13. put u skokovima sa Starog mosta i izjednačio se sa Emirom Balićem

U Mostaru su danas održani 453. tradicionalni skokovi sa Starog mosta.
Sa skoro sat zakašnjenja, mnogobrojni ljubitelji skokova, građani Mostara, ali i turisti uživali su u vratolomijama koje su im priredili hrabri momci.
Na manifestaciji je učestvovalo 15 takmičara u skokovima na glavu i 14 u skokovima na noge.
U skokovima na glavu očekivano najbolji je bio po 13. put Lorens Listo, koji se tako izjednačio sa legendarnim Emirom Balićem. Drugi je bio Stefan Jeftić, a treći Mustafa Šarić.
Listo je dobio deset "desetki" odnosno 100 poena, i to nakon dvije serije skokova. 
Listo je nakon pobjedničkih skokova najavio i svoj oproštaj, a kao razlog za to jeste što ne želi da obori rekord Emira Balića.
Nakon pobjede Listo je kazao da se osjeća fenomenalno.
- Ovo mi je bila najteža borba sa samim sobom, prije svega, ali sam uspio. Pogotovo, jer sam u prvoj seriji primio udarac u glavu, od čega mi se i zamanatalo, čak sam to osjećao i pred drugi skok i, praktično, napamet sam skočio, jer znate i sami da skačem 20 godine. Nakon ovoga idem, valjda, u zasluženu penziju što se tiče takmičenja, a nastavljam trenirati malu djecu i podučavati ih skokovima.Razne emocije su me preplavile-kazao je Listo.
Pobjednik u skokovima na noge bio je Igor Kazić, drugo mjesto osvojio je Kenan Masleša, a treći je bio Admir Delić.
Igoru Kaziću, pobjedniku skokova u kategoriji na noge ovo je sedma, a treća uzastopna pobjeda.
- Naravno, ponosan sam na sebe, pogotovo, što sam ove godine zabilježio najmanje skokova Starog mosta do takmičenja. Ipak, stigao sam se pripremiti i prezadovoljan sam svojim nastupom. Najvažnije je da je cijelo takmičenje prošlo bez povreda - rekao je Kazić.
Saša Oručević, portparol Kluba skakača u vodu „Mostari“, organizatora ove prestižne manifestacije, rekao nam je da su, uprkos strašnom nevremenu, ipak vjerovali da će Skokovi biti održani.

Vidjeli ste kakvi su uslovi bili pred Skokove, više i nego opasni i zato su mnogi odustali.Jednostavno, protiv prirode se ne može, viša sila je u pitanju bila i mi smo, kao organizatori dali svoj maksimum da, ipak, sve prođe u redu i najbitnije je na kraju da nije bilo ekstremnih povreda i da je sve prošlo u najboljem redu. Jer, vjerujem da se u 16 sati niko nije nadao da ćemo, uopće, završiti manifestaciju. Drago mi je da ljudi nisu došli džaba, već da su uživali u skokovima, a na kraju i vrijeme nas je pripazilo - rekao je Oručević.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona i mnogi drugi sponzori.
Prije natjecanja, otvoren je i atraktivni zip-line koji povezuje Lučki i Stari most, dug preko 200 metara.
(dnevniavaz.ba)



















Listo trijumfirao na skokovima sa Starog mosta i dostigao legendarnog Balića Listo je ranije najavio kako će se, ako po trinaesti put osvoji titulu najboljeg, povući iz aktivnog natjecanja.

Listo je ranije najavio kako će se, ako po trinaesti put osvoji titulu najboljeg, povući iz aktivnog natjecanja.
Lorens Listo pobjednik je ovogodišnjih 453. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu (lasta) čime je ostvario svoju 13. pobjedu i tako dostigao rekord legendarne mostarske laste Emira Balića. U skoku na noge prvi je bio Igor Kazić koji je također osvojio maksimalan broj bodova.
Listo je ranije najavio kako će se, ako po trinaesti put osvoji titulu najboljeg, povući iz aktivnog natjecanja. Prije skokova svi skakači su morali proći liječnički pregled koji je ove godine prošlo njih 29, i to 15 u skokovima na glavu (lasta), a 14 u skokovima na noge, no uoči samog izvođenja skokova neki od njih su odustali od natjecanja.
Skokovi sa Starog mosta izvode se u dvije kategorije - na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto.
Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta. Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.
Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i mnogi drugi sponzori. Prije natjecanja, otvoren je i atraktivni zip-line koji povezuje Lučki i Stari most, dug preko 200 metara.
(bljesak.info)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen