Freitag, 29. Juni 2018

Kao sa druge planete (2)



„Enconto das Aguas“ - Susret voda – tako stanovnici Brazila nazivaju susret i zajednički tok rijeka Rio Solimes i Rio Negra.


Stado ovaca provlači se preko zaleđenog jezera Puma Yumco See na jugoistoku Tibeta. Da led ne bi pukao pod teretom ovaca, čobani ih gone u koloni, jedna iza druge, na jedno ostrvo koje se nalaze na jezeru, na madmorskoj visini od 5.070 metara.



Yuanyang u Kini je poznat po fascinantnim bojama koje nude terase na poljima riže. Riža se i danas, kao i prije 1.300 godina sadi najjednostavnijhim načinom i priborom.



Rio Tinto se ne zove džaba „crvena rijeka“. Rijeka u Andaluziji u svom toku mijenja boju od crvene, preko cigla crvene, do ljubičaste. Razlog, minerali teških metala iz jednog nalazišta u samoj blizini izvora rijeke.



Od februara do marta oko 390.000 hektara plodnog zemljišta u kineskom Loupingu pretvara se u zlatno more. Razlog, cvijetanje repe, koje se sije na ovim poljima.



Sa površinom od oko 10 hiljada kvadratnih kilometara Salar e Uyuni u Boliviji je najveća slana površina na svijetu. Nastala je prije više od 10 hiljada godina kao posljedica presušivanja jezera Tauca.



Planinski predio u Šumskom parku Zhingjiajie kineskoj provinciji Hunan na prvi pogled podsjeća na scene iz filma Avatar. Ne bi bilo čudo da je ovo mjesto baš i bilo inspiracija filmadžijama kulise za vanzemaljska područja, u filmovima iz serije o Avataru.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen