Donnerstag, 29. Juni 2017

“Mostarsko ljeto” od 1. jula do 26. avgusta


Ovogodišnja kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” održaće se od 1. jula do 26. avgusta s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a ulaz na sve programe biće besplatan, rečeno je na današnjoj press konferenciji upriličenoj tim povodom.
Po riječima direktora Centra za kulturu Mostar Senada Suljića, umjetnici koji će se ovaj put predstaviti u Mostaru dolaze ne samo iz BiH, nego i iz zemalja Evrope i svijeta.
“Kulturna manifestacija ‘Mostarko ljeto’ tako ispunjava svoju osnovnu funkciju jačanja i obogaćivanja kulturnog života u Mostaru i BiH”, kazao je Suljić.
Izrazio je uvjerenje kako su uspjeh prošlogodišnjeg, a siguran je i ovogodišnjeg ‘Mostarskog ljeta’, zalog da će ova manifestacija postati tradicija i jedno od prepoznatljivih obilježja Mostara, Hercegovine i BiH.
“Mostarsko ljeto” počeće u subotu, 1. jula, u 20 sati, predstavom “Brašno u venama” Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića (koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Scene MESS), koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.
U sklopu bogatog dvomjesečnog programa, biće upriličena izložba fotografija Davida Verbeckta “Rohingya”, izložba o Hamzi Humi iz zbirke Muzeja Hercegovine, koncerti hora Pontanima, Alme Subašić, Mostarskih kiša i banda “Zemlja Gruva” iz Srbije, te koncert “Thel Baria” iz Meksika i Kulturno- umjetničkog društva “Nakem” iz turkog grada Burse.
Takođe, bit će predstavljena i izložba o nekadašnjem Mostaru, te izložba jednog od najcjenjenijih bh. grafičara Irfana Handukića, kao i poetska veče s Abdulahom Sidranom, promocija knjige “Mostarski liskaluci”, te predstavljanje fotomonografije “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi”.
Organizatori su najavili i održavanje predstave Pozorišta lutaka Mostar “Želim biti normalan”, likovne kolonije i festivala plesa.
Ovogodišnja manifestacija b će zatvorena koncertom Divanhane 26. avusta, na platou ispod Starog mosta.
Organizatori “Mostarskog ljeta” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.
Sponzori manifestacije su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grad Mostar i BH Telecom.
(Fena)
 (Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen