Samstag, 7. Juli 2018

A sada prave „švabice“




2kg = 5€

Trešnja (ranije črešnja od lat. cerasia) listopadna je drvenasta biljka iz podfamilije Prunoideae, čiji se istoimeni plodovi koriste u ljudskoj ishrani kao voće. Najčešće je visoka oko 20 m. U Evropi se sve rjeđe može naći u prirodi pa je ova vrsta drveća danas ugrožena. Trešnja je pripitomljena i ima veliki značaj u voćarskoj proizvodnji. Široko rasprostranjena u srednjem i zapadnom dijelu Evrope, na Balkanu, Apeninskom i sjevernom dijelu Pirinejskog poluostrva.

Sezona trešanja u Mostaru i Hercegovini je odavno prošla. Prve se počinju javljati u zadnjim danima aprila ili prvim danima maja. I naravno, zovu se rane, ili ranke. Nakon njih slijede alice, a zadnja vrsta kod nas su hruštovi, u narodu poznatije kao švabice ili švabulje.
Stručno trešnje imaju sasvim druge nazive, a švabice ili švabulje su u narodu dobile ime, vjerovatno po tome što su njene sadnice donijele neke Švabe, u nekakvim davnim vremenima.
Skoro dva mjeseca nakon što počinju u Mostaru, ta vrsta trešanja počinje zreti u krajevima odakle švabice i potiču.
Po izgledu ne zaostaju za našima, čak su i krupnije, samo što se zna desiti da je ukus nekih veoma gorak. Inače ih ovamo nazivaju Süßkirschen, ili slatke trešnje, za razliku od Sauerkirschen, ili kisele trešnje, koje su ustvari naše višnje.
Nakon proljetnih mostarskih, valja nazdraviti i ove prave švabulje.
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen