Montag, 23. September 2024

Zvjezdana prašina u čarobnoj šumi




Krijesnice, svijetnjaci su vjerovatno živjeli u vrijeme dinosaurusa. Sposobnost stvaranja svjetlosti vjerovatno je već postojala kod insekata u periodu krede (lat. Cretaceous). Studija objavljena u časopisu Proceedings B izvještava o insektu zarobljenom u ćilibaru koji je živio prije oko 99 miliona godina i najvjerovatnije je bio krijesnica. Danas je poznato više od 2.000 vrsta takvih buba, od kojih tri žive u srednjoj Evropi. Kod nekih od ovih vrsta, samo mužjaci mogu letjeti, a oba spola ne proizvode uvijek svjetlost. Ako vidite svijetle leteće primjerke, to su uvijek muške krijesnice.

Slika prikazuje seriju dugih ekspozicija japanskih krijesnica u šumi u Japanu, koja je nedavno proglašena za najbolju fotografiju u kategoriji Art of Nature na takmičenju Big Picture.

-:-

Svakog ljeta stotine, ako ne i hiljade posjetilaca putuju u Japan kako bi svjedočili zadivljujućim svjetlima Himebotarua. Ove japanske krijesnice (Luciola parvula) su endemične za Japan, iako se članovi njihove porodice nalaze u Aziji, Africi i Evropi. Nakon što je godinama proučavao ekologiju ovih krijesnica, uključujući praćenje njihovih putanja, ovaj fotograf je krenuo da uhvati njihovu nevjerovatnu svjetlost kroz niz dugih ekspozicija u fotoaparatu, što je rezultiralo ovom magičnom slikom.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen