Freitag, 27. September 2024

Tragični kraj bokserske ikone bez premca

 



Sjajni Rocky Marciano je na današnji dan pobijedio u svom posljednjem bokserskom meču prije 69 godina i ostao neporažen. 14 godina kasnije njegov život se završio tragično.

Posljednja velika borba ikone ponovo je bila događaj koji je pokrenuo cijelu sportsku Ameriku. Na prepunom stadionu Yankee u New Yorku, veliki Rocky Marciano susreo se sa veteranom Archie Mooreom - šampionom protiv šampiona, neporaženi svjetski prvak u teškoj kategoriji Marciano je bio izazvan od strane nosioca titule u poluteškoj kategoriji.

Moore, tada 41-godišnjak, bio je pronicljiv strateg koji je bio siguran, nakon dugog proučavanja video zapisa, da je pronašao plan koji će srušiti nepobjedivog čovjeka. Pogrešio je.

Marciano je četiri puta nokautirao "starog mungosa" u taktičkoj borbi koja je počela u šestoj rundi 21. septembra 1955. godine, a Moore je nokautiran u devetoj rundi. - i završio nevjerovatnu boksersku karijeru koja je, po mnogo čemu, do danas neprevaziđena.

Marciano - zapravo Rocco Francis Marchegiano - rođen je 1. septembra 1923. u Brocktonu, Massachusetts. Počeo je da se bavi boksom tek sa 20 godina, ali je potom sve svoje ambicije uložio u karijeru koja je u početku izgledala malo vjerovatna.

Sa 1,79 m i samo 85 kg, nije bio rođeni teškaš, ali su mu njegove posebne kvalitete omogućile da izraste daleko iznad onoga što se činilo njegovom sudbinom. Pored njegove sposobnosti da snažno udara sa obe pesnice, Marciano je imao ogromne sposobnosti primanja udarca, i dobro oko. To je osjetio i veliki Joe Louis, koji je 1951. godine - kada je prošao svoj vrhunac - bio jedan od mnogih koji je otišao nokautiran od Marciana.

Na kraju, Marciano je ušao u istoriju kao jedan od najboljih boksera teške kategorije u istoriji, koji je imao i jedinstveno dostignuće ispred drugih velikana kao što su Louis, Muhammad Ali i Mike Tyson: penzionisao se neporažen nakon 49 pobeda u 49 profesionalnih borbi - njegov besprijekorni rekord postao je nadmašen od strane superzvijezde Floyda Mayweathera tek 2017. godine.

Razni rekordi koje je Marciano postavio i danas važe: On je jedini svjetski prvak u teškoj kategoriji koji je ostao neporažen i onaj s najvećom stopom nokauta u borbama za titulu (85,7).

Marcianovo postignuće u nokautiranju svih njegovih protivnika u borbama za titulu također je jedinstveno u svim težinskim kategorijama: Jersey Joe Walcott, kojeg je zbacio s trona (dva puta), Roland La Starza, Ezzard Charles (nakon pobjede poenima u prvom pokušaju), Don Cockell i, na kraju, Moore.

Mnogi stručnjaci vide Marcijana daleko ispred, u poređenju najboljih boksera svih vremena, a Vladimir Kličko ga je takođe svrstao među pet najboljih ikada, nakon što je njegova karijera završena 2017. godine - uz Luisa, Alija, Tomasa "Hitmana" Hernsa i brata Vitalija. Za razliku od mnogih drugih boksera, Marciano nije osjećao potrebu da se povuče. Dobro je uložio svoj novac, bio je prilično bogat i u potpunosti se posvetio porodičnom životu, vođenju TV emisije i drugim projektima.

Godine 1959. odustao je od samo jednog pokušaja povratka, što je potaknulo pobjeda Ingemara Johanssona nad Floydom Pattersonom.

Deset godina kasnije, Marciano je umro pod sličnim okolnostima kao košarkaška zvijezda Kobe Bryant 2020.: sjedio je u privatnom avionu na putu za Des Moines, Iowa, kada se relativno neiskusni pilot dezorijentisao zbog lošeg vremena i izazvao nesreću.

Marciano je umro 31. avgusta 1969. godine, dan prije njegovog 46. rođendana, planirana je zabava iznenađenja za njega na mjestu slijetanja. Marciano je sahranjen u Fort Lauderdaleu na Floridi, zajedno sa svojom suprugom Barbarom, koja je umrla od raka pluća pet godina nakon njega.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen