Montag, 23. September 2024

Žena sa violinom

 


Milioni slika se svakodnevno širom svijeta postavljaju na društvene mreže. Danas, jedna, iz te digitalne kutije čudesa.

Plaćena cijena ostaje tajna, tržišna cijena je najmanje 20 miliona eura: Pinakothek der Moderne u Münchenu kupila je sliku pod nazivom “Femme au violon” Pabla Picassa, kubističko remek-djelo iz 1911. godine.

Pinakothek na Instagramu prati 44,500 pretplatnika.

Ova slika je dobila oko 600 lajkova, po objavljivanju.

Više na: www.instagram.com/pinakotheken

(focus)



Remek djelo analitičkog kubizma

“Femme au violon” se smatra jednim od vrhunaca Picassovog analitičkog kubizma. Nastala u proljeće 1911. godine, označava ključni trenutak u Picassovom djelu u kojem je gotovo u potpunosti postignut raspad objektivnog. Kompozicija, koju karakteriše geometrijska disekcija figure i instrumenta, fascinira reduciranim koloritom u sivim, smeđim i oker tonovima kao i istovremenim pulsiranjem uzrokovanim tapkanjem boje, što platnu daje živu teksturu.

Povratak u Minhen

Godine 1912. djelo je prikazano na legendarnoj izložbi “Sonderbund” u Kelnu. Kolekcionar i trgovac umjetninama Alfred Flechtheim odmah je otkupio djelo i “Femme au violon” je prvi put prikazana u Minhenu 1913. godine na prvoj Picassovoj retrospektivi na svijetu u “Modernoj galeriji Heinrich Thannhauser”. U to vrijeme, izložba je izazvala veliku buru i značajno doprinijela priči o uspjehu francuskog kubizma u Njemačkoj. Kroz daljnje faze, “Femme au violon” je oko 1927. godine završila u poznatoj kolekciji krefeldskog tekstilnog proizvođača Hermanna Langea. Slika je ostala u porodici Lange i prvobitno se vratila u Minhen 2014. godine kao trajna pozajmica prije nego što je konačno kupljena za Pinakoteku moderne 2024. godine. Ova akvizicija zatvara prazninu u minhenskoj kolekciji i sada omogućava da se razvoj kubizma predstavi sveobuhvatno. U kombinaciji sa “Ženom s mandolinom” Georgea Braquea (1910), koja se također nalazi u zbirci, umjetnički dijalog između dva pionira kubizma može se doživjeti na jedinstven način.

Umjetnički dijalog između Picassa i Braquea

Suprotstavljanje Picassove “Femme au violon” sa Braqueovom “Femme à la mandoline” omogućava da se doživi duboka isprepletenost dva umjetnika tokom razvoja analitičkog kubizma. Oba djela predstavljaju inovativnu razmjenu između Picassa i Braquea, koji su zajedno istraživali nove načine predstavljanja između 1908. i 1912. i postavili temelje moderne umjetnosti. Kupovinom “Femme au violon” ovaj važan dijalog u Pinakothek der Moderne oživljava i postaje dostupan širokoj publici. Prezentacija u prostoriji 29 ne samo da ističe uticaj analitičkog kubizma, već pokazuje i kako je ovaj umjetnički pokret oblikovao djela narednih generacija.

Bayerische Staatsgemäldesammlungen (pinakothek.de)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen