Samstag, 21. September 2024

Akcija čišćenja Fortice i obnova natpisa „BIH VOLIMO TE“

 




“Napominjemo da je ova volonterska akcija otvorena za sve ljude koji vole Mostar i Bosnu i Hercegovinu te molimo sve učesnike da ne zloupotrebljavaju ove aktivnosti u svrhu predizborne kampanje”, poručuju iz Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA.Sav potreban materijal i alat će biti obezbjeđeni.

Ovo mostarsko brdo ima dugu tradiciju slanja poruka ofarbanim kamenim natpisima.

Od Austro-Ugarske i inicijala cara Franje Josipa I, preko Tite nakon Agresije postavljen je prepoznatljiv natpis „BIH VOLIMO TE“ koji je jedan od simbola Mostara.

Postavljanjem državne zastava te stavljanjem u funkciju ramazanskog topa 2018. godine ova turistička lokacija je upotpunjena.

Krajem augusta desila su se dva uzastopna požara na Fortici u blizini natpisa ”BiH, volimo te”. Podsjećamo da su tada mostarski vatrogasci tražili ažurniju reakciju MUP-a jer se očito radilo o podmetnutim požarima.

Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara za subotu najavljuje akciju čišćenja Fortice i obnavljanje natpisa ”BiH, volimo te”.“Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara u subotu 21.9.2024. sa početkom u 9h organizuje volontersku akciju na Fortici.
Akcija ima za cilj prije svega da obilježi svjetski dan čišćenja koji se svake godine provodi pod sloganom „Let’s do it“ a planirano je prikupljanje ambalažnog otpada na pristupnom putu koji vodi do Fortice”, oglasili su se iz udruženja na Facebook stranici Zip Line Fortica – Mostar.

Oni su pozvali građane Mostara da pomognu akciju bojenja natpisa „BIH VOLIMO TE“ koji je oštećen prilikom nedavnog požara.

Mostarski.ba


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen