Dienstag, 24. September 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Zračni performans

Opština Sion u kantonu Valais, Švicarska, ima 30.000 stanovnika, 7.000 godina istorije, jedne od najstarijih orgulja na svijetu, koje se još uvijek mogu svirati, dva zamka - a sada i sportski događaj u kojem se proteže linija između kula zamka. Švicarski atletičar Yannick Wieser balansira kroz zrak na ovoj traci dugoj 300 metara i širokoj nekoliko centimetara.

Ako bolje pogledate, vidjet ćete sigurnosno uže na njegovoj nozi koje bi trebalo da ga uhvati u slučaju nužde. Ipak, njegov pogled je vjerovatno manje usredotočen na lijepu alpsku panoramu nego na spasonosni toranj ispred njega.



Garantovano Gaga

Još važnije od pitanja je, kako je Lady Gaga nastupila u svom novom filmu “Joker: Folie à deux” i da li je nastavak uspješan kao što je bio njegov prethodnik: kako je ekscentrična pop diva izgledala na premijeri u Venecija, kada se pojavila na crvenom tepihu?

Gaga nije iznevjerila očekivanja: mali veo na licu koji ovdje vidimo dio je široke konstrukcije pokrivala za glavu modnog majstora Philipa Treacyja. Nosila je i crnu večernju haljinu sa dubokim dekolteom i pompeznu plisiranu suknju iz Diora. Odlično kino.

Inače, prikazivanje filma počinje 3. oktobra.



Posljednje te vrste

Na svijetu su ostale samo dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga: Najin (na slici) i njena kćerka Fatu. Obe su prestare da bi još imali sopstvenu djecu. Stoga biolozi planiraju još jedan način da spase ovu podvrstu od izumiranja. Koristeći jajašca Najina i Fatua i smrznutu spermu muških životinja, u laboratoriji su stvorili embrije koji će nositi ženke bliskog južnog bijelog nosoroga. Prošle godine su dokazali da njihov proces funkcioniše - sa embrionom južnjačke podvrste koji je implantiran u surogat majku sa juga.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen