Samstag, 28. September 2024

Žutooki pingvin - Blistav i rijedak

 





Jedan od najrjeđih pingvina na svijetu proglašen je pticom godine na Novom Zelandu, kako je objavila organizacija za zaštitu šuma Forest and Bird.

Svake godine održava se glasanje kako bi se podigla svijest o prijetnjama legendarnim vrstama ptica pacifičkih država, u kojima je učestvovalo više od 52.400 ljudi širom svijeta.

Žutooki pingvin (na slici), koga u njegovoj domovini nazvaju hoiho, smatra se kritično ugroženim. Samo oko 160 parova živi na istoku južnog ostrva Novog Zelanda, inače se vrsta može naći na ostrvu Stewart i subantarktičkim ostrvima Auckland i Campbell.

Životinje koje su visoke između 60 i 80 centimetara i mogu vrištati, boluju od virusnih bolesti, ili ih napadaju psi; Tvorovi i drugi grabežljivci jedu im piliće.

Njegove karakteristične osobine su žute oči i miris koji podsjeća na ribu. Oštar miris ovog pingvina neodoljivo privlači pse koji ga mogu namirisati i s velike udaljenosti, zbog čega je još ugroženiji. Sramežljivi hoiho, što na maorskom jeziku znači 'bukač', ima kreštav glas i živi u priobalnim šumama i šikarama. Hoiho je ugrožena vrsta u Novom Zelandu i otprilike ih oko 5000 preostalih, živi u divljini. Kao i većina pingvina, uglavnom je ribožder...

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen