Dienstag, 24. September 2024

Prije 50 godina – Šareni izlog u svijet

 





Na prvoj slici je prikaz nekoliko novinskih kioska, trafika i Mostaru prije 50 plus/minus godina.

Druga slika potiče iz Švicarske, 1973.godine. Uz ovu sliku je stavljen naziv "Šareni izlog u svijet", i kratki opis sjećanja koje izaziva ova slika..

U nedelji u kojoj su njemačke dnevne novine “TAZ” najavile skori kraj štampanih izdanja dnevnih novina, a “Tages-Anzeiger” najavile ukidanje “Züri-Tippa”, ova fotografija podsjeća na vremena kada je list kao informacija na papiru još uvijek cvjetao. O, ne, procvjetao - bukvalno je narastao! “Tele” pored “Tat”, “L'Illustré” iznad “Blicka”, “Sport”, “Newsweek”, jutarnje izdanje NZZ-a: novinski kiosk kao totalno umjetničko djelo.

Fotografija vesele prodavačice usred haosa pokazuje nešto drugo: fenomen preopterećenosti informacijama i borbe za pažnju, o kojima se danas često lamentira na kulturološki pesimistički način, nikako nisu izum našeg vremena. Umjesto jezivih internetskih naslova, pokušavali se privući ljude da kupuju stvari sa naslovnica i postera. Ono što je pisalo na posteru “Tages-Anzeiger” (“Bez prava glasa za žene iz Inerrhodena”) bilo je istina ne samo tog jutra, već još 17 godina. Drugi naslov iz novina („Švajcarski vlasnici kuća protiv ukidanja dodatne vrijednosti“), u svom prilično bezvremenskom obliku, vjerovatno važe i danas. Što dokazuje da novinarstvo tada, nije bilo nužno bolje, samo zato što je bilo na papiru.

(nzz)


Fotografija iz Švicarske nas na trenutak podsjeti na brojne kioske, ili trafike, kako smo ih zvali, širom grada, od Avenije, Rondoa, Gimnazije, sa jedne i druge strane rampa kod Gimnazija, niz Korzo, preko Musale,i Fejićevom sve do Tepe, i po Mahalama, koji su ovako bili okićemni i unutra i vani. Šarenilo slika je privlačilo kupce željne znanja i saznanja, ma kakvo ono bilo, Svaki štampani list je jedan današnji www i domena. Sve ovo što se vidi na slici bez problema stane u memoriju jednog mobitela. Ono što se nekada kupovalo kao novina, ili list, i nosilo kući na čitanje, pa kad se pročita, davalo se dalje na čitanje, sve dok novine ne bi došle na red, za upotrebu prilikom čišćenja prozora, ili pakovanja nečega. Kakva informacija je kome trebala, nalazio ju je. I nije bilo važno, da o onome što se uz šarenu sliku nalazilo na naslovnici, skoro da nema ništa, ili vrlo malo, unutar časopisa.

Pored šarenog izloga u svijet, naše trafike su bile i mjesta gdje su se kupovale prve cigareta na komad. A i te prve cigarete, najčešće su bile ispušene od nekoliko onih, koji tada nisu imali para ni za tu jednu cigaretu.

U prilogu, slike nekoliko poznatih kioska, trafika, širom Mostara.

Naravno svako od nas je imao svoju omiljenu trafiku, u svojoj mahali, sa omiljenim trafikantom.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen