Mittwoch, 25. September 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Rušenje umjesto napretka

Ko god da je bio u tramvaju na liniji 7 koji je prelazio preko Drezdenskog mosta Carola u 2:50 ujutro u srijedu navečer - kasnopovratnici (ili ranoranioci) su imali sreće. Jedanaest minuta kasnije most se srušio. Naime dio mosta, za pješake, bicikle i tramvaje. Povrijeđenih nije bilo, ali će grad na Elbi morati još dugo da živi s rizikom od srčanog udara nakon što se most srušio. Most Carola omogućavao je javni prevoz između istorijske unutrašnjosti Drezdena i Neustadta. Dio mosta, koji je utonuo u Elbu u dužini od stotinjak metara, blokirao je pomorski saobraćaj. Kroz srušeni dio mosta prolazili su i vodovi daljinskog grijanja. Holger Kalbe, šef odjela zadužen za mostove u Drezdenu, izjavio je nekoliko sati nakon nesreće da je ovo "sutrašnji dan koji ne želite vidjeti". Dijelovi mosta koji "još uvijek stoje" nisu se dirali, ali se dio mosta samod sebe drušio dva dana kasnije.

Ovaj most, koji je sada u ruševinama i prijeti da gurne veliki grad u haos, trebao je biti pretvoren u simbol inovacije i inženjeringa. Prednapregnuta betonska konstrukcija, izgrađena 1970-ih godina, temeljno je obnavljana godinama - jer je zamor materijala odavno prepoznat kao opasnost. Po prvi put je ugljični beton korišten na velikom mostu. Ovim modernim građevinskim materijalom most je također trebao biti proširen i prilagođen prometnom opterećenju. Most Carola trebao se smatrati pilot projektom za prednosti karbonskog betona. Dio koji se sada urušio bio je posljednji dio mosta koji još nije bio renoviran. Urušavanje je moglo biti uzrokovano metalnim stupom usidrenim u mostu, koji je korodirao i tako istrošio beton.



Harris umjesto mržnje

Teško da je neko očekivao da će ona podbaciti pred kamerama kao što je to učinio Joe Biden krajem juna. Ipak, njen nastup u debati s Donaldom Trumpom prošle sedmice bio je za mnoge iznenađujućo – i uz to iznenađujuće jasan. Nakon skoro dva sata, demokrate su se osjećale potvrđeno da su izabrali pravog predsjedničkog kandidata u Kamali Haris. Haris je bila u očito težoj situaciji jer je, s jedne strane, morala da se distancira od Bidena, ali s druge strane, kao potpredsjednica, dijeli odgovornost za mnoge stvari – poput enormne stope inflacije u zemlji.

Na njihovu sreću, Trump se trudio oko pitanja migracije, uključujući i apsurde: kao, da bi ilegalni imigranti jeli kućne ljubimce američkih građana.

Ponekad se činilo da Haris i Tramp traže predsjednika u dvije različite zemlje, jedna puna opasnosti, druga puna nade. Trumpov sumorni izraz lica naglašavao je njegov patos propasti. Njegovi fanovi su ga slavili zbog toga. No, kritike mnogih republikanaca da je Trump bio u nepovoljnijem položaju govore: možda ga nisu smatrali tako izvanrednim, kao što je to mislio on sam.



Bademi umjesto maka

Afganistanski bademi su svjetski poznati po svojoj blagosti i slatkoj noti. Međutim, ovaj bi mogao imati gorak okus. Žene dobijaju protivvrednost od dva eura dnevno za tucanje ovog suhog voća. Dozvoljeno im je da ponesu otpadke sa sobom, koje im može poslužiti kao ogrijev.

Ovdje više nema drugih poslova za žene nakon što je propao čak i uzgoj maka za proizvodnju opijuma. Fabrika, koju je pokrenula njemačka razvojna pomoć, zapošljava 300 radnica - prvenstveno onih bez muških rođaka, i koje inače nisu imale nikakva primanja.

Talibani, koji su ponovo na vlasti tri godine, zabranili su ženama darade u skoro svim zanimanjima. Zabranili su djevojčicama da pohađaju srednje škole i fakultete. Teraju ih da nosi burku. Nije im dozvoljeno da napuste kuću bez pratnje oca ili brata.

Prije dvije sedmice, “Ministarstvo za prevenciju poroka i propagandu vrlina” čak je zabranilo ženama da govore u javnosti. Žene koje tucaju slatke bademe zahvalne su na ovoj prilici. Tako je barem rekao direktor fabrike.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen