Sonntag, 29. September 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Potop

Dani NATO-a Zapravo su se u Ostravi. Češka, trebali održati Danoi NATO-a proteklog vikenda.

Ali događaj vojnog saveza bukvalno je pao u vodu. Čitave četvrti trećeg po veličini grada u Češkoj su poplavljene, kao i velike površine zemlje u istočnoj Evropi i Austriji.

Danima ranije, meteorolozi su predviđali ogromne količine padavina koje su sa sobom trebale donijeti takozvanu Vb vremenska situacija. Vodene mase došle su iz Mediterana i transportovane su sa Alpa sa područjem niskog pritiska. Uz klimatske promjene, ovakvi događaji nisu češći, ali postaju sve nasilniji, upozoravaju stručnjaci.



Krvavi protest

Demonstracije, anti-vladine parole: Otkako je početkom septembra u Gazi otkopano šest mrtvih talaca, na ulicama Izraela ponovo tinjaju protesti. Rođaci otetih i njihove pristalice traže (kao ovdje u Tel Avivu) hitan prekid rata. Izvještaj državnog TV kanala Kan vjerovatno će povećati pritisak na premijera Netanyahua: Prema njima, teroristička organizacija Hamas se već pregrupisala u sjevernoj Gazi i priprema "sljedeću fazu rata". U januaru je izraelska vojska objavila da su borbe u tom dijelu obalnog pojasa okončane, ali je nedavno ponovo pojačala zračne udare.



Premalo ušmrkano

Petri Loper je prošle subote čak dvaput nos bio pun. Na 23. Svjetskom prvenstvu u burmutu* (uđmrkivanju duhana) u Horwu, u kantonu Lucern, Švicarska. Amerikanka je u roku od minute hrabro usisala što više duhana iz doze od pet grama, da bi na kraju otkrila, da za na nije bilo mjesta među prvo troje. Učestvovalo je ukupno 220 učesnika (svako ko je kihnuo bio je diskvalifikovan!) - a sva mjesta na podijumu u ženskoj, muškoj i ekipnoj konkurenciji otišla su u Njemačku.

Uz preporuku: pitajte svog ljekara ili farmaceuta o rizicima i nuspojavama.


*Burmut (turski burun nos, otu trava) naziv je za fini aromatski prah napravljen od duhanskog lišća koji se uvlači kroz nosnice šmrkanjem, koji se prvobitno uživao u južnoj Americi u indijanskim plemenima, a poslije kolonizacije Južne Amerike od strane Portugala i Španjolske u Europi se ova praksa uživanja burmuta proširila preko Portugala u 16. stoljeću. U 20. stoljeću uživanje burmuta je skoro zamrlo.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen