Samstag, 28. September 2024

Posmatranje slike – Poziv na putovanje

 


„Namještaj je ukrašen / uglađen godinama / Stoji u tvojoj sobi / I cvijeće je nježno / Najrjeđe vrste / U mirisu ćilibara i svjetlucanja."

Samo sinestetički nadareni gledaoci slike „Intérieur à la fougère noire”, "Enterijer sa crnom paprati" mogu osjetiti miris ćilibara koji im već enormno treperi pred očima. Kao da ima previše toga da se vidi odjednom, preobilje istovremenih nadražaja. Ispod išarani tepih, crveno popločan zid, jarko zeleni sto sa žutim voćnim plodovima u ružičastoj posudi, ispred razularene paprati, guste klice na slici u pozadini, ispred svih mirisa i svega dekoracija, čak i prisutna gospođa je zanijemila i postala veoma blijeda.

U svojoj poemi u stihu „Poziv na putovanje“ iz 1857. godine, Charles Baudelaire (Šarl Bodler) je nastavio da rimuje: „Tamo gde se sve mirno smije - zadovoljstvo i veselje i sjaj. I još uvijek se živo može zamisliti kako su nekada revolucionarne jezičke slike francuskog pjesnika, dvije generacije mlađeg slikara Henrija Matisa inspirisale na stvaranje ovakvih slika - i to na bezbrižno i, u najboljem smislu, raskošno oslobađanjem njegovih motiva, oblika i boja.

Od 22. septembra Fondacija Beyeler u Riehenu kod Bazela poziva da krenete na putovanje, u opus Henrija Matisa, koji je utro put mnogim umjetnicima 20. vijeka.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen