Donnerstag, 26. September 2024

Poplave – Slike dana

 


Izgubljeni u Poljskoj

Czechowice-Dziedzice, Poljska. Potpis ispod fotografije agencija je napisala na poljskom jeziku. Ali šta bi trebalo da nas nauči, što ovih dana nismo shvatili? U gradiću od 60.000 stanovnika kompliciranog imena, koji se nalazi u korugu Bielski, u vojvodstvu Šlezija, poznatom kao rodno mjesto svjetskog tenora Piotra Beczale, u tom trenutku se bližio kraj svijeta. Kao i svuda okolo.



U bijegu u Češkoj

Jesenik, Češka Republika. I kod ljudi u komšiluku, u Češkoj republici, voda se zalila do ušiju: grad Jesenik sa 10.000 stanovnika, poznat i kao Fryvaldov do 1947. godine, bio je neutvrđeni dvorac kada je osnovan u 14. stoljeću, a potom stradao od posljedica ridesetogodišnjeg rata, preživio je Drugi svjetski rat, proterivanje Sudetskih Nemaca i komunista. Sada se vraćamo na aktuelno stanje. Mjere evakuacije su bile izazovne i zahtjevne.



Takođe i u Austriji

Böheimkirchen, Austrija. Manfred Deix je odrastao u lokalnoj gostionici i bio je u mogućnosti da proučava gojaznu gracioznost Austrijanaca u svom porijeklu. Sada ne bi našao ništa, čemu bi se mogao nasmijati: U okrugu Untergrafendorf, 70-godišnji muškarac postao je žrtva poplave u svojoj kući. Samo tako treba nastaviti, i vikati iz sveg glasa, i sebi i ostatku svijeta.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen