Mittwoch, 28. August 2024

Večeras počinju Paraolimpijske igre Pariz 2024.



XVII Ljetne paraolimpijske igre (francuski Jeux paralympiques d'été de 2024) održat će se u Parizu od 28. avgusta do 8. septembra 2024. godine. Paraolimpijske igre su Olimpijske igre za osobe s tjelesnim invaliditetom i njihov najvažniji i najveći sportski događaj. Zajedno sa Olimpijskim igrama, koje su se već održale u Parizu, događaj se plasira kao Paris 2024.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati sportisti u tri sporta, sjedećoj odbojci, streljaštvu i plivanju.

Tim BiH u sjedećoj odbojci čine kapiten Sabahudin Delalić, Adnan Manko, Ermin Jusufović, Armin Šehić, Edin Đino, Dževad Hamzić, Asim Medić, Nizam Čančar, Ismet Godinjak, Stevan Crnobrnja, Safet Alibašić i Mirzet Duran. Stručni štab čine selektor Ifet Mahmutović, treneri Ejub Mehmedović i Nedžad Salkić, fizioterapeut Miodrag Ranđelović, tim menadžer Dževad Šabeta i predsjednik Hajrudin Zekić.

Predstavnik BiH u streljaštvu je Ervin Bejdić koji će nastupiti u tri discipline, P1, P2 i P3. Trener Bejdića je višestruki bh. olimpijac Nedžad Fazlija.

Predstavnik naše zemlje u plivanju bit će Ismail Barlov, dječak koji je sa samo 13 godina postao prvak Evrope i ostvario plasman na Paraolimpijadu. Zajedno sa Barlovom putuje njegov trener Amel Kapo i njegov otac Nihad u svojstvu asistenta.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci prvu utakmicu igrat će 29. augusta protiv Egipta, Ervin Bejdić će nastupiti 30. augusta, dok će svoje nastupe u disciplinama 50 metara prsno i 150 metara mješovito Ismail Barlov imati 1. i 4. septembra.

(sport)




Svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara Pariz 2024.

Po prvi put, ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara neće se održati u tradicionalnom ambijentu stadiona, već će se održati na otvorenom, na bulevaru Champs-Elysées i na najvećem gradskom trgu Place de la Concorde.

Paraolimpijske igre, događaj sa 4.400 sportista, održaće se od 28. avgusta do 8. septembra, 17 dana nakon Olimpijskih igara 2024. godine.

“Ova svečanost inkluzije počinje zaista jedinstvenim iskustvom hiljada paraolimpijaca koji paradiraju najpoznatijom svjetskom avenijom,” rekao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Andrew Parsons. „Kakvo će nevjerovatno uzbuđenje biti, ući na Jelisejska polja, a zatim se spustiti do Place de la Concorde, sve vrijeme uokvireno Trijumfalnom kapijom i Luvrom.”

Postavljen kao dragulj između vrtova Tuileries, rijeke Seine i veličanstvenog hotela Crillon, Place de la Concorde bit će pretvoren u arenu za novi olimpijski sport breakdance, košarku 3 na 3, BMX biciklizam i skejtbord, koji se vraća nazad u program, nakon svog olimpijskog debija na Igrama u Tokiju odloženim zbog pandemije 2021.

Inače, Place de la Concorde je mjesto gdje su kralj Luj XVI, njegova kraljica Marija Antoaneta i drugi plemići bili giljotinirani tokom Francuske revolucije.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen