Mittwoch, 21. August 2024

Ugovor za mini-Pikasa



Roditelji Laurenta Schwarza, bavarskog mališana hvaljenog kao “pint-sized Picasso”, "mini Pikaso", čija su djela ove godine na umjetničkom tržištu dostigla 15.000 eura, potpisali su ugovor s njemačkim proizvođačem boja Relius o plasiranju kolekcije boja sa njegovim imenom

Dvogodišnjak je stekao globalnu popularnost zahvaljujući svom talentu za apstraktno slikanje. Porodica je saopštila da je dobila ponudu od 270.000 eura za njegov prvi rad, “Prsti”, ali Lisa Schwarz, njegova majka, je rekla da ta slika ima preveliku sentimentalnu vrijednost. „Nije na prodaju“, rekla je. “To mu je prva slika, volimo je imati na zidu i Laurent je nevjerovatno ponosan na tu sliku. Ovdje se ne radi o zarađivanju novca. Ovdje se radi o ljudima koji cijene to što on stvara zaista izvanredne stvari.”

Laurentovi roditelji potpisali su ugovore sa Reliusom i sa kompanijom za tapete koja želi da koristi njegove dizajne. Njegova majka je rekla da su do sada prodata 32 njegova djela. Njih 20-ak bit će dio izložbe u svom rodnom selu Neubeuern sljedećeg mjeseca.

Slike se mogu pogledati na laurents.art.

Laurent je dobio pohvale umjetničkih kritičara za svoje velike, hrabre, šarene sažetke koji uključuju njegove omiljene teme - slonove, konje i dinosauruse. Njegove slike akrilom na platnu pokazale su se popularnim na najvećem umjetničkom sajmu u Munchenu, ArtMuc, u aprilu, uz medijsko izvještavanje koje je pokrenulo međunarodni rat za nadmetanje za njegova djela. Trenutno slika jednu sliku sedmično. Njegova majka je rekla: "Imamo listu čekanja i slike se prodaju u roku od dva minuta od slanja maila."

Laurent, koji sljedećeg mjeseca puni tri godine i koji je došao da zamoli svoju majku za kroasan tokom našeg telefonskog razgovora, miješa svoje boje i uvijek čisti svoju omiljenu četku kada završi posao. Njegova majka je rekla da Laurent nije svjestan ludila oko njegovih slika, ali je uživao u pokazivanju svoje radionice u potkrovlju, televizijskim ekipama.

Rekla je da je sumnjala da imaju vunderkinda na rukama, tokom porodičnog odmora u Južnom Tirolu, u sjevernoj Italiji, prošle godine. Bila je toliko ponosna na njegove slike da je postavila fotografiju “The Fingersa” na njegov Instagram profil. Sada ima skoro 50.000 pratilaca. Rekla je: „Neki ljudi imaju veoma pogrešan utisak da ga zaključavamo i ne puštamo van dok ne naslika još jednu sliku.

Svaki euro koji zaradi od svojih slika ide na poseban račun za Laurenta i on će mu imati pristup kada bude imao 18 godina. “Ako odluči da ostane umjetnik, ne želim da mi se okrene kad bude imao 18 godina, i kaže da ima toliko mogućnosti, ali smo bili previše smo oprezni s tim.”


Na slikama: Laurent Schwarz, koji je dobio ponudu od 270.000 eura za svoju prvu sliku, potpisao je ugovore sa proizvođačima boja i tapeta

(tt)

(NovaSloboda.ba)






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen