Dienstag, 27. August 2024

Fabrika iluzija

Legendarni američki magazin “Life” je u svojim reportažama predstavio stari Holivud, kao radionicu glamura i snova. Snažna ilustrovana knjiga ponovo nam predočava najbolje fotografije.



Mali rat

Godine 1943. model aviona je upotrijebljen za uvježbavanje napada bombardera na japansku poziciju na jezeru studija MGM za film “A Guy Named Joe” (poznat po nazivu: “Borba u oblacima”). Režiser Victor Fleming posmatra snimanje sa stolice

Izrada kulisa“ je bila kao treća dimenzija bioskopskog iskustva



Snovi su od pjene

Jayne Mansfield jedna je od holivudskih pin-up zvijezda. Fotografija je snimljena 1960. godine. Vera Jayne Palmer, kako joj je bilo pravo ime, ima 27 godina, u drugom je braku sa “Mr. Univerzum” Mickey Hargitay i živi u kući od pliša, kiča i kadom u obliku srca. Sedam godina kasnije, njena karijera završava tragično, kada pogine u saobraćajnoj nesreći


Napetost sa protokom

Alfred Hitchcock (desno pozadi) prati kolica svog glavnog snimatelja Josepha A. Valentinea (3. s desna), kojim snima glavnog glumca Joseph Cottena. Scena je snimljena na željezničkoj stanici Santa Rosa za film “Shadow of a Doubt”, “Sjenka sumnje” (1943), jednog od favorit filmova legendarnog režisera.



Filmski robovi

Kada je Stanley Kubrick 1959. u Holivudu snimio "Spartaka", statisti u bitci su trebali da čekaju po strani sa brojevima, jer je reditelj htio da ih zove jednog po jednog. To funkcioniše, ali ne izgleda dobro pred kamerom - scena se kasnije ponovo snimala u studiju



Lav ljubimac

Glumica Tippi Hedren 1971. godine sa njenim ljubimcem lavom Neilom, koji će godinama kasnije glumiti u njenom filmu "Roar" sa 100 drugih velikih mačaka.



Simuliranje kiše

Glumica Tallulah Bankhead je polivena vodom kako bi se simuliralo olujno more u suhom i toplom studiju za Hičkokovu ratnu dramu “Lifeboat”, "Čamac za spašavanje" (1944).



Mlade i divlje

Natalie Wood, Nick Adams i Dennis Hopper se šale. Njih troje pripadaju novoj generaciji i igraju zajedno sa Jamesom Deanom u filmu “Rebel Withhout a Cause”, "Buntovnik bez razloga"

Porodica Curtis

Kratka idila: Tony Curtis, njegova supruga Janet Leigh i njihove dvije kćeri Kelly i Jamie Lee, 1959. Brak je okončan razvodom, tri godine kasnije



Planet plesa

Palladium”, ovdje 1946. godine, oduvijek je bio najveća adresa noćnog života u Hollyvoodu. Futuristički Art Deco hram prima 6.500 posjetitelja - i postoji i danas.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen