Freitag, 9. August 2024

Ulov života

 


Ribolov u Norveškoj: Ribar se sa džinovskom morskom ribom Heillbut*, plosnatica, (Hippoglossus hippoglossus), borio oko 60 minuta. Bio je to gigantski ulov.

Lars Kolsdorf (43) iz Saksonije, Nemačka, je svoju strast za ribolovom naučio od svog djeda kao mali dječak na ribnjaku sa pastrmkama. Sada je napravio ulov svog života: iz vode je izvukao 2,20 metara dugačku ribu!

Nije to bila šetnja parkom: „Trebalo je više od sat vremena da se ogromna riba izvuče na površinu vode“, kaže Lars. I to je bio pravi timski napor. On godinama redovno putuje sa grupom ribolovaca po Skandinaviji, ovaj put u blizini mjesta Tromsö (Norveška), dobrih 350 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga.

“Dan nije ni počeo posebno obećavajuće” priča Lars: “Prvo sam krenuo na nekoliko mjesta sa dubinama od šest do 20 metara.Floundersi”, plosnatice, su tamo stajali u posljednje vrijeme. Ali nakon dva sata i dalje smo bili bez ulova.” Fizioterapeut po zanimanju upravljao je čamcem u blizini mjesta sa više strujanja: „Koristeći našu specijalnu tehniku, naučenu od stručnjaka za morski ribolov, pustili smo mamac u vodu.“ Ali onda je, kako nam se činilo, mamac vjerojatno zapeo na morskom dnu. Lars je htio pomoći svom prijatelju i preuzeo štap da olabavi udicu. „Odjednom je zamišljeni ulov počeo da se kreće“, sjeća se on. “Odmah sam shvatio da je to morala biti velika morska plosnatica, jer je sa 13 metara dubine otišla na 52 metra.” Prijatelj Thomas (42) je pokrenuo čamac kako bi Lars mogao držati ribu ispod. Steven (38) je bio spreman da ga kasnije što laganije odvuče na plažu koristeći udicu kao "leteći gaf".

Trojac se borio više od 60 minuta. Lars kaže: “Kada je morska plosnatica izronila na površinu, svi smo se osjećali drugačije kada smo vidjeli koliko je ova riba bila ogromna.”

Budući da su bili blizu plitke obale, odlučili su da tamo izmjere ogroman ulov. Rezultat: 2,20 metara dužine, preko 120 kilograma težine! Onda su napravili još nekoliko fotografija za dokaz, a zatim su ribu pustili na slobodu. Trebalo joj je nekoliko minuta da se oporavi i povuče. Saksonac kaže ponosno: "To je bila riba naših života."


*Konjski jezik (atlantski halibut, atlantski iverak; lat. Hippoglossus hippoglossus), vrsta ribe plosnatice raširene po Atlantiku od Biskajskog zaljeva do Spitsbergena, Barentsovom moru, oko Islanda i Grenlanda, i od Labradora do Virginije. Naraste maksimalno do 470 cm, a najveća poznata izmjerena težina iznosila je 320,0 kg

(bild)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen