Sonntag, 18. August 2024

Iz svijeta - Dronovi čiste Mount Everest od smeća

 




Dronovi su, kako se čini, postali rješenje za sve, od snimanja impresivnih fotografija sa odmora do dalekosežnih atentata (piše Richard Spencer).

Sada dronovi trebaju biti raspoređeni kako bi riješili jedan od najneukusnijih problema na planeti: nakupljanje smeća na Mount Everestu.

Vlasti u Nepalu, koji su se našle pred problemom od tonama odbačenih rezervoara kiseonika, opreme za kampovanje i ljudskog otpada na najvišim padinama Himalaja, trebale bi da koriste bespilotne letjelice da pomognu da se sve to vrati nazad.

U aprilu je DJI FlyCart 30 “dron-nosač”, proizveden od strane kineskog lidera u tehnologiji civilnih dronova, uspješno raspoređen uz pomoć šerpe Mingme Gyalje, planinara, letio sa tri boce kisika i 1,5 kg drugih zaliha iz baze Everest. Kamp preko ozloglašenog ledenjaka Khumbu do Kampa 1, na nešto manje od 6.000 metara nadmorske visine. Na povratku je bio je krcat smećem.

Christina Zhang, glasnogovornica DJI-ja, rekla je: “Sposobnost bezbjednog transporta opreme, zaliha i otpada dronom ima potencijal da revolucionira alpinističku logistiku Everesta, da olakša napore čišćenja smeća i poboljša sigurnost za sve uključene.”

Dronovi se već koriste u operacijama gorskog spašavanja, uključujući i spašavanje nakon zemljotresa u aprilu u planinskom regionu Tajvana. Modificirani dronovi se također koriste za dostavu medicinskih testova na indijskim Himalajima, izbjegavajući duge i krivudave puteve. Helikoptersku tehnologiju koju koriste standardni kvadrokopterski dronovi teško je primijeniti na velikoj visini, gdje je zrak prerijedak da bi lopatice lako pronašle potreban pritisak prema dolje. Međutim, eksperiment je pokazao da dron može u 12-minutnom povratnom putu postići ono, za što bi jednom čovjeku, nosaču, trebalo najmanje šest sati u oba smjera, za udaljenost između baznog logora i kampa 1, i to pod velikim rizikom.

Više od 300 ljudi je poginulo na Everestu, uključujući najmanje 100 pripadnika zajednice šerpa. “Moramo provesti šest do osam sati svakog dana hodajući kroz ovaj ledenjak,” rekao je Mingma u saopštenju DJI. “Prošle godine sam izgubio trojicu šerpa. Ako nemamo sreće, ako nam nije pravo vrijeme, tamo gubimo život.”

Procjenjuje se da svaki penjač ostavi oko 8 kg smeća iza sebe. dok nacionalni park Sagarmatha, u kojem se nalazi Everest, privlači 100.000 posjetitelja godišnje. Služba odvoza smeća počeće sa radom od ove jeseni.


Dronovi nosači, mogu napraviti 12-minutni povratni let preko rizičnog ledenjaka Khumbu, do Kampa 1, kako bi uklonili smeće.

(the.times)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen