Sonntag, 4. August 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Hajde da se ljuljamo!

Terasa na krovu hotela Park Inn na Alexanderplatzu u Berlinu je sama po sebi atrakcija. Na visini od 120 metara, posjetitoci mogu pustiti svoj pogled da odluta po glavnom gradu. Ako vam ne oslabe koljena i spremni ste za malo avanture, možete unijeti malo poleta u svoj život, za nešto manje od 25 eura. Od početka juna, najviša evropska ljuljačka spremna je za zračne ispite hrabrosti. Naprijed i nazad traje oko pet minuta, a naravno najlepše je uveče sa svetlucavom, šarenom pozadinom. Ako želite da se usudite: High Swing Berlin je otvoren do kraja oktobra



Zelenilo među ruševinama

Otprilike deset mjeseci nakon početka izraelske ofanzive, veliki dijelovi pojasa Gaze su uništeni, uključujući i Yusefovu kuću. Poljoprivredni inženjer je vjerovatno učinio najbolju stvar za njega: Usred ruševina, 24-godišnjak je postavio improvizirani rasadnik i napravio zelenu oazu između ruševina. On sada tu sjedi i brine o svojim biljkama. Nakon masakra u Hamasu 7. oktobra, Izrael želi osloboditi otete taoce i zbrisati terorističku miliciju. A kraj rata? Trenutno se ni ne nazire. Pregovori o prekidu vatre do sada nisu dali nikakve rezultate.



Leda, leda, dušo

Već nedeljama SAD pate od toplotnog talasa. Upozorenje je na snazi za polovinu stanovništva zemlje. Sa temperaturama većim od 30 stepeni, i stanovnici zoološkog vrta Palm Beach na Floridi takođe moraju da se rashlade. Riječne vidre vole blokove leda koje njihovi njegovatelji bacaju u vodu. Ne samo da rashlade želudac, već i zbog sadržaja. Dobro upakovane u led, pronalaze mnogo delicija kao što je sitna riba. U isto vrijeme, to izaziva razigranost vještih plivačkih umjetnika. U prirodi se vidre često viđaju kako lebde na leđima, dok otvaraju školjke kamenom.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen