Donnerstag, 15. August 2024

Nekad bilo - Boca soda vode iz Mostara

 


Kad smo već počeli s bocama piva, evo još jedne pričice o boci soda vode u ove vrele dane. Danas se rijetko može pronaći soda voda u ugostiteljskim objektima, ali je ona bila neizostavna u prošlosti prije pronalaska mineralne/kisele vode.

Austrougarska vlast je osjećala kroničnu glad za stručnjacima iz svih oblasti privrednog života. Među doseljenicima Mađarima našao se i prvi ovlašteni dimnjačarski poduzetnik – János Ács (Janoš Ač), koji je svoje ime prilagodio slavenskom jeziku pa je postao Ivan, ali i zvaničnom njemačkom pa se pokatkad potpisivao kao Johann. U Mostar je stigao 1879. g. s koferićem u ruci u mostarsku kasabu i odmah se zamjerio čaršiji svojom bahatošću, nadmenošću i s visoka gledajući na mještane. Međutim, nije mu samo pogled bio s visoka – visoke su mu bile i cijene usluga, toliko visoke da je nakon dvadeset godina čišćenja dimnjaka, godine 1905. uspio useliti u vlastitu novoizgrađenu vilu Zahumku u Liska ulici. Imao je János i svoga sina, kojemu je dao čisto njemačko ime, Johann, a koji se dao u biznis sa soda vodom. Iako je prvu tvornicu soda vode u Mostaru pokrenuo još jedan Mađar doseljenik – Julius ThonhauserJohann se dao u iste vode jer je tada to bila visokoprofitna djelatnost.

Međutim, ni János ni Johann nisu uživali predugo u blagodatima života na visokoj nozi, jer se odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata odseliše natrag u svoju domovinu, ali neusporedivo bogatiji od vrijednosti sadržaja koferića s kojim se János doselio u Mostar. Ni lokalne novine nisu odoljele komentirati njegov imetak, navodeći da Ácsa „koji stiže u Mostar s kuferom, sada kući odvozi fijaker“.

Od cjelokupnog bogatstva i tvornice, u Mostaru ostade vila Zahumka u Liska ulici i ova prazna boca soda vode s otisnutim žigom proizvođača Johanna Ácsa. Fotografiju boce smo pronašli na jednom aukcijskom portalu gdje se prodavala.

(Objavljeno u knjizi U sjeni zaborava – autori, Ismail Braco Čampara, Smail Špago i Tibor Vrančić, 2017. g.)

prilog:fotografija boce mostarske soda vode

(CidomTeam)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen