Samstag, 24. August 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Bijele suze

Kočija bijela, konji sa čupercima, ljudi u frakovima – prvo što nam pada na pamet je svadba. Ali u zadnjem dijelu auta je mali kovčeg. A u njemu Alice da Silva Aguiar, imala je devet godina. Bijela boja kočije odgovara portugalskoj tradiciji, Alicina porodica dolazi sa Madeire. Ona i još dvije djevojke umrle su kada je jedan 17-godišnjak upao na njihov čas plesa u Sautportu i nožem izbo djecu i odrasle. Zločin je na društvenim mrežama lažno pripisan izbjeglici, a nemiri desničarskih ekstremista danima su uslijedili širom zemlje.



60 metara, slobodni stil

Ne, nije povratak na Olimpijske igre, ali svakako vrijedi medalje, jer su slonovi prilično dobri plivači, što posjetioci safari parka Fuji u Susonu, Japan, zadivljeno otkrivaju. Zoološki vrt je 2015. godine otvorio 60 metara dug, providni bazen kroz koji dbelokoüci mogu veslati kao mali fitnes i da se rashlade. Kroz staklo od pleksiglasa lako se može uočiti kako životinje vješto koriste prednje i zadnje noge, da se kreću naprijed u vodi dubokoj tri metra. Zgodno, majka priroda im je podarila dugu disaljku. Slonovski fantastično!



Opasnost od požara

Pejzaž izgleda skoro kao da je nacrtan. Ali tamo, gdje se čovjek probija između moćnih stabala drveća, bjesni jedan od najgorih šumskih požara u SAD. Dim je posvuda u zraku, obližnji plamenovi kupaju sve u svijetlu narandžaste boje. "Park Fire", u državi Kalifornija, sjeverno od Los Angelesa, gori skoro tri sedmice. Kao što je često slučaj, požar je podmetnut. Plamen je do sada uništio oko 1.800 kvadratnih kilometara šume, a dežura 5.700 vatrogasaca i pomagača. Sada se svi nadaju pomoći prirode: Za vikend bi trebalo postanti hladnije i vlažnost vazduha bi trebala porasti.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen