Mittwoch, 7. August 2024

Iz stare štampe – Najnovije iz Mostara, Jugoslavenski list, od 31. augusta 1927. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 31. augusta 1927. godine, objavljena je rubrika “Najnovije iz Mostara”, koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Najnovije iz Mostara

-:-

Teror u Ulogu a ne u Gacku

Mostar, 20. augusta. Povodom naše jučerašnje vijesti iz Nevesinja zamolio je g. Salih Baljić da konstatujemo da je njegova izjava o izbornom teroru odnosi se na Ulog, dok u Gacku da je stanje prilično snošljivo. - O.S.

-:-

Uhićen pronevjeritelj

Mostar, 20. augusta. Fridrik Frei radnik kod Salamona Reisa poduzetnika u Nevesinju pronevjerio je više stvari svom gazdi i pobjegao. Na temelju telefonske potjernice iz Nevesinja on je uhvaćen u Mostaru i biće predan sudu. -O.S.

-:-

Pronađen baštovanski neprijetelj

Mostar, 20. augusta. Već duže vremena zapažali su mostarski baštovani da im neko krade voće i povrće. Stvar su prijavili policiji, kojoj je konačno uspjelo da uhvati Vinka Bagaru, rodom iz Koruške, koji je krađe priznao, pa je pritvoren.
-:-
Pronađen stari nadgrobni kamen

Mostar, 20. augusta. Prilikom uređivanja groblja (harema) Safi Hadžić Alibega pronađen je u Zahumskoj ulici stari nadgrobni kamen iz godine 1138 po Hedžri. Premda je natpis na kamenu star 206 godina ipak crnilo nije još izblijedilo.


prilog: Stari most, Kapetanovina, 1927. (Walter Leonhard)

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen