Freitag, 16. August 2024

Odmor za oči - I nakon Olimpijade, Olimpijada

 Olimpijada u Parizu je svečano zatvorena u nedelju 11. augusta. Slike i utisci ostaju. A za četiri godine, biće nova Olimpijada, u Los Angelesu.


Čini se da zakoni gravitacije ne vrijede za Gabriela Medinu (30). Prvo, brazilski surfer se igrao na olimpijskom takmičenju kod pacifičkog ostrva Tahiti sa monstruoznom snagom najopasnijeg talasa na svetu: Teahupo''o. A kada se završila njegova vožnja kroz metar visok vodeni tunel "Zida lobanja", Medina je izašao preko ivice talasa sa takozvanom antenom. I stojeći uspravno u letu - sa svojom daskom za surf u paralelnom letu - i visoko ispruženim prstom pokazao je šta misli o svon nastupu: Ja sam broj 1.



Ona nikada ne zabija glavu u pijesak: Njemačka zvijezda skokova u dalj Malaika Mihambo (30). Pošto se razboljela od korona virusa prije Olimpijade, otkrila je u Parizu: "Pluća su mi patila, Mihambo je tada morala drhtati kroz kvalifikacije." U finalu najboljih dvanaest atletičara, Mihambo je u petom pokušaju postigla najbolju distancu od 6,98 metara. Bilo je to dovoljno za srebrnu medalju. Dramatično: Malaika Mihambo je tada morala biti izvedena na kolicima sa stadiona, zbog nedostatka daha. Brz oporavak.



Savršeni udarac: Češki svjetski prvak u odbojci na pijesku David Pigner (30) izgleda kao da je loptu smjestio tačno u jedan od olimpijskih krugova. Pigner ipak nije bio toliko precizan na terenu. Zajedno sa partnerom Ondrejem Perušićem (29) eliminisan je protiv holandskog dvojca.



Ne može vjerovati! Annette Kaufmann (18), njemačka zvijezda u stonom tenisu, stavlja ruke ispred lica nakon pobjede u ekipnom takmičenju protiv Indije. U trenutku slavlja njen reket kao da je još uvek u vazduhu – Njemica se tako se brzo kretala. To je takođe dovelo i njene protivnice u očaj

On je VRH! Argentinski BMX as José Torres Gil (29) vrtio se tako visoko u zraku na Place de la Concorde u Parizu, skoro da stigne do vrha 23,5 metara visokog “Obelisk of Luxor” - barem tako je izgledalo iz ove perspektive

Yuan Wan (27) uvijek ima lopticu na oku. Njemačka stonoteniserka pobrinula se da ženski tim barem, samo tijesno izgubi od protivnica iz Južne Koreje.



Pun mjesec! Na fantastično priređenoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, čak su i nebeska tijela odigrala svoju ulogu savršeno, kao ovdje na Ajfelovom tornju.



Slika za vječnost. Britanski umjetnik Peter Spens (63) bojom i četkom bilježi energiju olimpijskih takmičenja u odbojci na pijesku na Champ de Mars. Stadion u sjeni Ajfelovog tornja izgrađen je tamo posebno za Olimpijske igre. Ima mjesta 13.000 gledalaca. Dan nakon zavtaranje Olimpijade, ponovo je demontiran. Slika Petera Spensa, koji je već portretirao Igre u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. u ime Međunarodne odbojkaške federacije FIVB će ostati.

Jessica von Bredow-Werndl (38) bila je dirnuta do suza na ceremoniji dodjele nagrada u dresuri. Uz muziku Edith Piaf, njemačka jahačica izvela je božanstveni nastpup i osvojila zlatnu medalju.

(bams)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen