Freitag, 30. August 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Željeni koncert

Na jezeru Kozjak, 45 kilometara od glavnog grada Skoplja, astronom amater čeka savršenu sliku jedne zvijezde padalice. Svake godine 12. avgusta takozvani Perzeidi prolaze noćnim nebeskim svodom. Čestice, koje su često veličine samo zrna prašine, dolaze iz komete Swift-uttle i lete kroz Zemljinu atmosferu brzinom do 50 kilometara u sekundi. Meteori sagorevaju i stvaraju tipične svjetlosne tragove. Svi koji su ovoga puta propustili kišu zvijezda padalica mogu sačuvati svoje želje do 11. novembra. Tada će Tauridi ponovo pustili da s neba ponovo pada kiša zvijezda padalica.



Na rubu

Tamo gdje se Pacifik susreće s kopnom, valovi, kiša i oluje izjedaju litice. Klimatske promjene ubrzavaju eroziju koja je već odnijela domove duž obale Kalifornije. Željezničke linije također više nisu sigurne. Široka pješčana plaža nekada je odvajala šine željeznićke pruge "Pacific Surfliners" između San Diega i San Luis Obispa od mora. Sada je ostalo jedva nekoliko metara. Tokom posljednje tropske oluje "Kay", prugu su već na nekim mjestima zapljusnuli talasi. Pokušaji da se šine učvrste kamenom nisu uspjeli. Sada se razmišlja o pomjeranju rute, koja je popularna među turistima, još dalje u unutrašnjost.



Nijanse prošlosti

Gosti su bili oličenje Edvardijanske elegancije* na pikniku Summer Whites u Kenwood House, Hampstead Heath, sjeverozapadni London. Skup je organizovalo Društvo Salome, osnovano 2021. godine za one koji su fascinirani kulturom Edvardijanskog, Viktorijanskog i Art Deco doba**.


*U Ujedinjenom Kraljevstvu, Edvardijanska era bila je period s početka 20. stoljeća, koji je obuhvatio vladavinu kralja Edvarda VII od 1901. do 1910. godine. Obično se proširuje do početka Prvog svjetskog rata 1914. godine, tokom rane vladavine Kralja Georga V. To doba datira od smrti kraljice Viktorije u januaru 1901. godine, što je označilo kraj viktorijanske ere. Njen sin i nasljednik, Edward VII, već je bio vođa moderne elite koja je postavila stil pod uticajem umjetnosti i mode kontinentalne Evrope. Samuel Hynes opisao je Edvardijansko doba kao "ležerno vrijeme kada su žene nosile šešire sa slikama i nisu glasale, kada se bogati nisu stidjeli da žive upadljivo, a sunce nikada nije zašlo na britanskoj zastavi.

**Art Deco se odnosi na pokret između 1920. i 1940. godine. Art Deco stil se proširio iz Beča i našao svoje središte u Parizu. Ime dolazi od francuskog "art décoratif", što znači "ukrasna umjetnost". Izgovara se "ar deko" sa naglaskom na zadnjem slogu. Art Deco kombinuje luksuz i eleganciju sa modernim oblicima. Stil je prevladao prvenstveno u Francuskoj, odakle je osvojio SAD. Art Deco se tamo brzo razvio. Miami Beach čak ima i Art Deco kvart.

(stern)

(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen