Freitag, 30. August 2024

Prije 81 godinu – Izašao prvi broj Oslobođenja

 





Prije ravno 81 godinu, 30. augusta 1943, izašao je prvi broj Oslobođenja, tadašnjeg glasila Narodnooslobodilačkog fronta za Bosnu i Hercegovinu. Njegovi urednici i novinari bili su osvjedočeni antifašisti. Rodoljub Čolaković, Avdo Humo, Skender Kulenović potpisuju se već u tom prvom, historijskom i važnom broju, koji je odštampan u selu Donja Trnova, nadomak Bijeljine. Čolaković, prvi glavni urednik novina, radio je u zemljanoj rupi, tvrde njegovi biografi. O Kulturnom, kako su suborci zvali Avdu Humu, nekadašnjeg komandanta mreže ilegalaca u kojoj je bio i slavni Vladimir Perić Valter, možda više od svega govori sjajna knjiga “Moja generacija”, na koju nas je prije koju godinu podsjetila zenička izdavačka kuća Vrijeme. Skenderova “Stojanka majka Knežopoljka” nikad nije bila tek obična školska lektira, već poema o žrtvovanju i patnji drugih. Kada ovakav trojac udari temelje novinama, i to u jeku Drugog svjetskog rata, u doba u kome se tek nazire nada da će čovječanstvo slomiti Hitlera i njegove saveznike, malo je toga na stolu: možda tek vjera, ideja i riješenost da se zlo zaustavi. Čolaković, Humo i Kulenović, kao i svi drugovi koji su im pomagali da Oslobođenje ispuni svoju antifašističku misiju, kuriri poput Raifa Dizdarevića, koji je prvi broj našeg lista donio i predao partizanskom Vrhovnom štabu u jesen iste godine, u vrijeme pripreme zasjedanja AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, bili su avangarda dovoljno snažna da pod vođstvom maršala Tita udare temelje novoj Jugoslaviji i u njenom sastavu Bosni i Hercegovini.


Od osnivanja 1943. godine, "Oslobođenje" je prošlo kroz mnoge promjene i izazove, ali je uvijek ostalo dosljedno svojim osnovnim principima: slobodi govora, profesionalizmu i objektivnom izvještavanju.

Danas, "Oslobođenje" nije samo dnevna novina već se razvilo u modernu medijsku grupaciju koja obuhvata različite platforme i kanale. Trenutno u okviru medijske grupacije radi portal Oslobodjenje.ba koji pruža aktuelne vijesti i analize, portal Sport1.ba sa najaktuelnijim sportskim vijestima iz BiH i svijeta, MojaBiH.ba sa najsvježijim i najvažnijim vijestima za bh. dijasporu, bogatu podcast platformu Podcastoslobodjenje.ba koja pokriva širok spektar tema, dječiju štampu koja promoviše obrazovanje i zabavu za najmlađe, kao i televiziju O kanal koja svakodnevno donosi informativni i zabavni program, a puno toga je još u pripremi.

Ovaj razvoj pokazuje da "Oslobođenje" uspješno prati trendove i prilagođava se potrebama savremenog društva, ostajući relevantno i uticajno u svijetu medija. Kroz sve ove godine, "Oslobođenje" je ostalo simbol istrajnosti i profesionalizma, nastavljajući misiju informisanja građana sa integritetom i posvećenošću.

Pogledajte kratki video koji su pripremili: Andrej Bjeloš, Amir Papić, Igor Šakić, Davor Obrdalj i Nihad Katica. (na linku)

Oslobođenje - Šta sve može stati u 81 godinu: Oslobođenje postavlja nove standarde (oslobodjenje.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen