Sonntag, 1. September 2024

Zlatni ljiljani pobijedili Kazahstan u pet setova

 


Bosna i Hercegovina je, predvođena učinkom izvanrednog Mirzeta Durana, u uzbudljivom prvom susretu u pet setova na Turniru u sjedećoj odbojci za muškarce na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. u Areni North Paris, pobijedila Kazahstan sa 3:2 (26:24, 25:13, 14:25, 21:25, 15:8).

Duran je bio zvijezda meča, postigavši 20 poena, uključujući 14 napada i šest blokada, i tako pomogao svom timu da osigura teško izborenu pobjedu.

Pobjeda Bosne i Hercegovine je izgrađena na odbrambenoj snazi, istaknutoj sa 14 blokova, i sposobnosti da minimiziraju greške, sa samo 20 u odnosu na 42 Kazahstana.

Utakmica je počela tako što je Bosna i Hercegovina uzela prvi set u teškoj borbi. Duranov rani utjicaj bio je značajan, s njegovim blokovima i napadima koji su igrali ključnu ulogu u osiguravanju tijesne pobjede. Obe ekipe su imale prednosti, ali je Bosna i Hercegovina bila ta koja je iskoristila greške Kazahstana i osvojila set sa 26:24. Uz zamah, Bosna i Hercegovina je dominirala u drugom setu. Kazahstan se borio da održi korak sa agresivnom igrom Bosne i Hercegovine, dok je Duran nastavio briljirati uz svoje saigrače. Odbrana bosanske strane bila je čvrsta, a njihov napad je bio nemilosrdan, što je dovelo do osvajanja seta sa 25:13, postigavši tako vođastvo od 2:0 i i veliku priliku za pobjedu u ovom meču.

Međutim, Kazahstan, predvođen Perdebayem Namuratovim, koji je završio sa 31 poenom, žestoko je uzvratio u trećem setu. Kazahstanski napad je oživio, a Bosna i Hercegovina je počela posustajati pod pritiskom. Uprkos Duranovim kontinuiranim naporima, Kazahstan je osvojio set sa 25:14, smanjivši vodstvo na 2:1. Četvrti set je bio napet, Namuratov je nastavio da vodi napad, dok se Bosna i Hercegovina borila da povrati svoju ranije stečenu dominaciju. Set su obilježila duga nadigravanja i igra visokog intenziteta, ali je Kazahstan uspio savladati Bosnu i Hercegovinu sa 25:21, i tako dođe do odlučujućeg petog seta.

U finalnom setu, Bosna i Hercegovina se zakopala duboko, pokazala veliku izdržljivost u svojoj igri. Duran se još jednom pojačao, pružajući ključne blokove i pravovremene napade. Bosanskohercegovački tim je rano postigao vodstvo i zadržao ga do kraja, jer su greške Kazahstana pod velikim pritiskom bivale sve češće.

Bosna i Hercegovina je dobila peti set rezultatom 15:8, a time i pobjedu u meču sa 3:2.


U posljednjem kolu grupne faze, odbojkaši Bosne i Hercegovine će se suočiti s domaćinom, Francuskom, 2. septembra u 20 sati. U ovoj grupi kasnije će se odigrati i meč između Francuske i Egipta.

Dvije najbolje ekipe iz grupe A plasirat će se u polufinale takmičenja.

Bosna i Hercegovina ima bogatu historiju uspjeha na Paraolimpijskim igrama, sa dvije zlatne medalje (Atina 2004. i London 2012.), tri srebrne (Sydney 2000., Peking 2008., Rio de Janeiro 2016.) i jednom bronzanom medaljom (Tokio 2020.).

(photo: WPV/Sinisa Kanizaj)

Duran dazzles, as Bosnia and Herzegovina buckles in five-set thriller against Kazakhstan < World ParaVolleyWorld ParaVolley

(sport)

(spagos)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen