Mittwoch, 11. September 2024

Iz životinjakog svijeta – Slike godine

 Fotograf divljih životinja 2024.: Ove fotografije posebno vrijedi vidjeti.

Prirodnjački muzej u Londonu svake godine traži „Fotografa godine za divlje životinje“. Takmičenje slavi čuda prirode. Pregled objava iz 2024. savršeno prikazuje ljepotu, strahopoštovanje i krhkost naše planete. Ovdje samo mali izbor fotografija.



Snaga u brojnosti

Theo Bosboom uživa u slikanju vrsta koje se inače ne smatraju lijepim ili važnim, kako bi istaknuo njihov nedovoljno cijenjen značaj. Ova slika pokazuje kako se školjke spajaju kako bi izbjegle da ih voda odnese s obale. Dagnje igraju važnu ulogu u stvaranju dinamičnih ekosistema za druge morske beskičmenjake kao što su rakovi, crvi, pa čak i male ribe. Poboljšavaju kvalitet vode tako što se hrane kroz filtraciju, filtrirajući plankton, kao i bakterije i toksine. Ovo ih sprečava da dostignu opasne nivoe.



Smrtonosni ugriz

Slika, prikladno nazvana "Smrtonosni ugriz", “Deadly Bite”, snimljena je u Brazilu. Radio poziv upozorio je fotografa da je jaguar uočen na obalama pritoke Sao Lourença. Ford je klečao u čamcu i bio je u savršenoj poziciji kada je mačka napala nesuđenog Yacare kajmana. Južnoamerička močvara Pantanal dom je najveće gustine jaguara na svijetu. Budući da ima toliko plijena, životinje ne moraju da se bore za hranu.



Dragocjeno kamenje

Samual Stone je gledao kako čavka donosi kamenje u svoje gnijezdo u londonskom Bushy Parku. Čavke su vrlo inteligentne i prilagodljive. Svake godine grade nova gnijezda od svih vrsta materijala: grančica, grana, perja, vune, mahovine, blata i životinjske balege.



Olujna scena

William Fortescue je fotografirao lavove koji vode ljubav. Ova "olujna scena" odigrala se u Nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji. Kada je fotograf posjetio nacionalni park, bila je kišna sezona. Posmatrao je lavove kako se pare nekoliko puta prije nego što je ženka prekinula parenje. Tek kada je pogledao uvećanu sliku, primijetio je tragove pljuvačke i eksploziju insekata iz muške grive.



Prvo napuštanje gnijezda

Sada već 11-godišnji Sasha Jumanca fotografisao je dvije bebe žute sove kako radoznalo promatraju ljude kako prolaze u Maximiliansanlagenu u Minhenu. Mladi fotograf je nekoliko dana posmatrao ove mlade žutosmeđe sove u parku u blizini svoje kuće. Već je viđao žute sove u susjedstvu, ali se iznenadio što ih je vidio tako blizu centra grada.



U centru pažnje

Shreyovi Mehta pronalazi dva indijska pauna koji "izgledaju savršeno za fotografiju". Devetogodišnja fotografkinja šetala je šumom sa roditeljima kada je otkrila ovaj prizor. Otrčala je nazad do oca, koji je nosio kamere, a zatim sela na pod da ih fotografiše iz niskog ugla. Nacionalni park Keoladeo poznat je po svom životu ptica i zimi privlači veliki broj ptica močvarica. Paunovi su stanovnici tokom cijele godine koji se smještaju na velikim drvećem. Danju se odmaraju u hladu, a aktivniji su na otvorenim površinama u zoru i sumrak.

(web)

(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen