Mittwoch, 4. September 2024

Iz stare štampe – Pošta iz Mostara, Jugoslavenski list, od 20. septembra 1927. godine



U Jugoslavenskom listu od 20. septembra 1927. godine, objavljena je rubrika “Pošta iz Mostara”, koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Pošta iz Mostara

-:-

Nelijepa gesta

U Mostaru je izazvala senzaciju vijest, da je navodno g. Salih Baljić opsovao jednom seoskom hodži “Din” radi toga, što je ovaj glasao za radikalnu stranku. Vaš dopisnik se je povodom toga informisao i ustanovio, da je ova nelijepa gesta potekla iz radikalskih krugova a izmislio je jedan radikal koji je zavidan g Baljiću na njegovu uspjehu u prošlim izborima, te je na taj način htjeo da unese neraspoloženje među muslimane prema g. Baljiću.

G. Balljić je predao stvar sudu, a krivci će imati priliku da na sudu dokažu ono, što po čefencima tvrde.

-:-

Traže jednakost primjene uredbe o zatvaranju radnja nedjeljom

Prije izvjesnog vremena, izdao je poglavar gradskog sreza mostarskog, naređenje da se sve radnje osim nekoliko iznimaka koji drže isključivo životne namirnice zatvaraju nedeljom. Zadnjih dana, a naročito sada pred izbore opauilo se je, da mnogi bakali, koji u svojim radnjama imaju mješovitu robu otvaraju nedeljom svoje radnje a da im vlast ne sprečava. Povodom toga bakali u Mostaru odlučili su, da se prituže Velikom Županu, da spomenuto naređenje jednako prema svakom primjenjuje. O.S.H.


prilog: Mostar, Šadrvan Karađozbegova džamija, 1927. foto Walter Becke

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen