Freitag, 6. September 2024

Prije 84 godine – Uklanjanje putokaza



Šta je natjeralo fotografa da svoj vrijedni film u boji posveti dvojici radnika koji su radili na uklanjanju uličnog znaka u opštini Baselbiet u Liestalu, koji je pokazivao put do mjesta Seewen, u kantonu Solothurn? Kratak odgovor: To je bio posao nacionalne odbrane, koji je Theodor Strübin dokumentirao. Stürbin, učitelj u osnovnoj školi, fotograf amater i vojni poručnik, bio je službeni fotoreporter Teritorijalne komande Distrikta 4 tokom Drugog svjetskog rata.

Ratna prijetnja je značajno porasla u proljeće 1940., a švicarska vojska se plašila predstojećeg njemačkog napada. Jedna od odbrambenih priprema u to vrijeme uključivala je uklanjanje svih saobraćajnih znakova u zemlji. Orijentaciju je trebalo otežati što je više moguće, za bilo kog osvajača. Nestali su i svi žuti znakovi planinarskih staza koji su već postojali - jer je trebalo zbuniti i moguće neprijateljske padobrance u zaleđu.

Danas, u doba visoko preciznih karata i satelitske navigacije, sve to izgleda pomalo zastarjelo. Ali očigledno nije. U proljeće 2022. godine pažljivo su poprskani ulični znakovi i putokazi u glavnom gradu Ukrajine Kijevu. Sa istom svrhom kao i tada u Liestalu.

(nzz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen