Dienstag, 17. September 2024

Nekad bila – Livnica Mostar

 





Ljetos nekakvim spletom okolnosto ljetovasmo u Srebrenom kod Dubrovnika.

Tu vidjeh ovaj šaht koji je liven u Mostaru.

Šaht k'o šaht, jedino što nisam znao da je u Mostaru ikada postojala livnica.

Naknadno sam saznao da je livnica zaista postojala, negdje u blizini nekadašnje ložionice.

(Emir Mušinović)



Livnica je postojala u okviru industrijske zone oko stare željezničke ložionice, a danas najbliže rečeno, u Cenrtu 2, ili za malo starije generacije, negdje oko nekadašnje mljekare.

U prvom razredu elektrotehničke škole u EMŠC Mostar, u školskoj 1965/66 godini, tehnologiju nam je predavao pok. Cezar Cezo Danon. I kad nam je na red došlo da učimo lekcije o željezu, i obradi željeza, odveo nas je u ovu Livnicu, gdje smo na lici mjesta mogli da vidimo kako se prave kalupi za odlijeve, kako se željezo grije do tačke prelaska u tečno stanje, te proces livenja u tzv. kokile, tj. kalupe. Sve smo to vidjeli na licu mjesta i kasnije nije bilo teško razumjeti u lekciji ono, što smo vidjelu "live", kako bi se to danas reklo, uživo.

Livnica je pravila odlijevke brojnih rezervnih dijelova za vagone i lokomotive, a bila je u pogonu od vremena izgradnje i puštanja u pogon željezničkog saobraćaja krajem XIX stoljeća

Livnica je bila u pogonu do druge polovine šezdesetih godina, kada su se manje više, svi pogoni, koji su bili vezani uz željeznički saobraćaj, zbog dovoza sirovina, i odvoza gotovih proizvoda, nakon prestanka rada uskotračne željeznice, gasili jedan po jedan, i preseljavali po potrebi u druge dijelove grada, i uz druge industrijske pogone van grada.

Sličnih poklopaca na šahtovima bilo je svukuda širom Mostara, ali i drugih gradova i krajeva, koji se imali vezu sa Mostarom. Veliki broj od njih je kasnije mjenjan, rekonsrukcijom ulica i izgradnje nove kanalizacije. Stoga nije ni čudo, da se ovaj šaht nekada našao i Srebrenom, kod Dubrovnika, i koji nije doživio nikakve pormjene, koje bi ga bacile u zaborav. Eto, slučajno je dospio pred oči jednog Mostarca, koji je zabilježio, i perom i kamerom.

Ne kaže džaba narod da je vrlo važno ponekad spustiti glavu, i gledati preda se.


Prilog: šaht iz Srebrenog, foto Emir Mušinović 2024. i na staroj slici, iz arhive Cidoma, označena lokacija nekadašnje livnice.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen